emma_2013.jpg
 
Emma (roman apărut în decembrie 1815) e ultima operă semnată de Austen și publicată cât autoarea a mai fost în viață, după capodoperele sale Rațiune și Simțire (1811), Mândrie și Prejudecată (1813). 
„Mai mult decât un roman de dragoste şi/sau căsătorie – deşi atât una, cât şi cealaltă sunt subiectele predilecte ale lui Jane Austen – Emma este romanul unei «ucenicii», al unei modelări de sine treptate, prin recunoaşterea personalităţii şi năzuinţelor celorlalţi.” Ecaterina Ion
A fost descoperită recent o ediție  foarte rară a romanului Emma, de Jane Austen, iar cele trei volume ce alcătuiesc romanul sunt singurele rămase, se pare, dintre cele 12 exemplare ce au ieșit pentru prima dată din tipar.

Conform literaturii, scriitoarea a cerut ca 11 exemplare din prima ediție să ajungă atât la familia regală, cât și la familia acesteia.    

Unul dintre funcționarii ce lucra pe atunci în cadrul editurii a fost rugat de autoare să treacă de mână, în cerneală, pe prima pagină a cărții, cuvintele ”Din partea autoarei”, dedicație ce încă se poate vedea astăzi în ediția aceasta atât de rară. 
                                             hyperliteratura-jane-austen.jpg

Titlul este disponibil pe www. librariadelfin. ro