Materii clasice, precum istorie sau matematica, vor fi inlocuite cu „teme” si „fenomene” de studiu, in urma unui program radical de reforma educationala, potrivit independent. co. uk.

Liceele teoretice intentioneaza sa abordeze teme ample, de actualitate, precum „Uniunea Europeana”, teme ce vor cuprinde notiuni de economie, geografie, istorie si limba straina a tarilor membre. In paralel, scolile de formare profesionala vor oferi lectii comune ce includ elemente de comunicare si scris, dar si de matematica si limbi straine.

In prezent, profesorii de liceu din Helsinki sunt instruiti pentru noile schimbari. Autoritatile declara ca este o provocare pentru cadrele didactice care predau o singura materie de studiu, insa cei care au facut acest pas  nu mai pot da inapoi.

“Va fi o schimbare majora finlanda.jpgin educatie deoarece avem nevoie, in prezent, de un alt tip de invatamant, pentru a pregati tinerii pentru viata profesionala si viitor. Trebuie sa reconfiguram sistemul astfel incat copiii nostri sa aiba aptitudinile de care este nevoie astazi si maine”, a declarat Liisa Pohjolainen, responsabil de educatia tinerilor din Helsinki. “Exista scoli in care se preda dupa metoda veche,  benefica societatii la inceputul anilor 1900, insa nevoile nu mai sunt aceleasi in secolul 21”, a explicat seful Educatiei din Helsinki. 

Reforma vizeaza si desfiintarea salilor de clasa traditionale, in care elevii stau in banca, iar profesorul explica si pune intrebari. Se urmareste astfel o abordare ce pune accent pe colaborarea intre profesori si copii, in vederea dezvoltarii abilitatilor de comunicare. 

Sondaje preliminare arata ca noile metode de predare aplicate in ultimii doi ani au dus la imbunatatirea rezultatelelor in randul elevilor.