Ziua internationala a cartilor pentru copii este sarbatorita in fiecare an la aceasta data nu intamplator, ci pentru faptul ca reprezinta ziua de nastere a celui mai indragit autor de basme si povesti pentru copii, Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 - 4 august 1875). 

Scriitorul de origine daneza a incantat de-a lungul timpului generatii de copii si tineri cu povesti ce au facut inconjurul lumii: "Hainele cele noi ale impratatului""Craiasa Zapezilor""Mica Sirena""Soldatelul de Plumb" si multe altele. 

Sarbatoarea conibby.jpgstituie, totodata, un prilej de a incuraja lectura in randul celor mici, iar pentru cei mari, prilejul sa isi aminteasca de cartile copilariei. Pentru a aduce cartile mai aproape de copii si tineri, in fiecare an au loc intiative si manifestari pentru promovarea cartilor, precum expozitii, ateliere, activitatii artistice, jocuri etc.

"Ziua internationala a cartilor pentru copii" a fost infiintata in anul 1967, fiind reprezentata la nivel international de catre o tara membra a organizatiei non-profit "International Board on Books for Young People" (IBBY), tara ce preia misiunea de a alege o tematica si un mesaj adresat copiilor din intreaga lume.

In acest an, evenimentul este patronat de Emiratele Arabe Unite, iar tema promovează conceptul: "Mai multe culturi, o singură poveste!", subliniind faptul ca "Vorbim multe limbi ce provin din medii diferite, iar cu toate acestea ne impartasim aceleasi povesti".