Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

17 EDITII ALE CONCURSULUI INTERJUDETEAN DE MATEMATICA " DIMITRIE POMPEIU"

17 EDITII ALE CONCURSULUI INTERJUDETEAN DE MATEMATICA ' DIMITRIE POMPEIU'
-5%
Preț: 19,00 lei
20,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786065144347
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 269
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

17 EDITII ALE CONCURSULUI INTERJUDETEAN DE MATEMATICA " DIMITRIE POMPEIU"
 
Nordul Moldovei, inclusiv Botoșaniul, a dat României o pleiadă însemnată de intelectuali de mare valoare, inclusiv matematicieni, stindarde ale culturii românești. Dintre matematicieni, probabil că cel mai important este Dimitrie Pompeiu.
Era, astfel, natural, ca tinerii elevi talentați și iubitori de matematică, să se bucure de un concurs, al cărui nume să fie legat de extraordinarul Pompeiu, cel mai citat matematician român până azi, îndeobște prin celebra conjectură zămislită în 1929.
Prin dragostea pentru matematica școlară, a regretatului profesor de geometrie de la Universitatea din Iași, Dan Brânzei, intelectual de excepție, cât și prin iubirea de matematică și probleme pentru cei mici, a unui celebru dascăl botoșănean, Artur Bălăucă, acum cincisprezece ani s-a născut acest concurs.
Sunt în România competiții de matematică cu zecile, unele remarcabile, altele mai îndoielnice. Concursul Dimitrie Pompeiu are, însă, o patină aparte: problemele fac în primul rând apel la intuiție și imaginație, în mult mai mare măsură decât la tehnici de rezolvări de probleme. În plus, faptul că în ultimii ani participă și copii din clasele primare, iar problemele pentru aceștia sunt extrem de aplicate spre gândirea liberă și corectă, aduce o noutate în peisajul educației prin competiții școlare.
Am venit la Botoșani, la concurs, cu mare plăcere în ultimii ani. Îl consider un festival al bucuriei matematice și al reîntâlnirii cu dragii colegi moldoveni, mulți dintre ei, printre autorii acestei cărți.
Am remarcat de fiecare dată aplecarea autorităților botoșănene spre a asigura desfășurarea concursului în condițiile cele mai bune, pentru copii: de la Consiliul Județean, Primărie și până la Inspectoratul Școlar Județean.
Această carte este o colecție de bijuterii matematice, în mare parte cizelate de către dascălii din zonă. Minunat!

Am apucat o vreme când se înscăunase dinspre Răsărit o vorbă de fală: Noi muncim, nu gândim! Mă tem că o să apuc alte vorbe falnice dinspre Apus: Noi câştigăm, nu gândim! Să fie pe la casele lor gândurile astea! Unii aveau puterea, alţii au banul (ceea ce e cam acelaşi lucru), noi ne mai apărăm (câteodată) sărăcia şi nevoile şi neamul. 
Avem copii sănătoşi, cuminţi şi deştepţi. Mai bântuie pe la unii gândul că or trece ca gâsca prin apă şi or ajunge la câinii cu colaci în coadă. Chiar dacă or fi acuma mulţi de aceştia, nu ei sunt importanţi şi nu de dânşii atârnă devenirea noastră.
Cei buni, cu aplecare spre dreapta ştiinţă a matematicii, s-au deprins să se tot întâlnească în concursuri: Noi nu tocim, ci gândim!
Bănuind că dreptatea este de partea lor, colegii au strâns sclipiri de prin concursuri Botoşănene ce s-au învrednicit de numele matematicianului Dimitrie Pompeiu. Poate nu vor fi prea multe pagini să cadă greu peste picioare, dar este aici pildă şi judecată care să priiască minţilor iscoditoare.
Mă bucur că am avut bună ocazie să fiu şi eu pe la înfruntările acestea. Răsfoind acuma cartea îmi revin în faţa ochilor eroii lor: copii îndârjiţi să spargă enigme, să le aşeze în cugetare limpede, să binemerite diplome şi premii, să închege drepte prietenii. Poate, exemplul lor va îndreptăţi strădanii.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.231 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.