Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Biserica si gnoza - Francis C. Burkitt

Biserica si gnoza - Francis C. Burkitt
-15%
Preț: 20,40 lei
24,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 22 Apr. 2021
ISBN: 9789731110578
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 192
Format: 13 x 20 cm
Categoria: Spiritualitate
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Dintr-un anumit punct de vedere, problema cu care se confrunta ganditorul crestin din secolul al doilea este similara cu cea pe care o avem si noi de rezolvat astazi: cum sa exprimam in termeni potriviti lumii moderne mesajul evanghelic, care a fost propovaduit intr-o societate atat de indepartata de noi si atat de diferita ca perspectiva. Si, fara indoiala, nu ne confruntam doar cu o problema ce tine de cuvinte si nume sau de simpla adecvare a termenilor. Cum sa pastram valoarea "comorii", vazand ca "vasele din lut", in care a fost depozitata prima oara, sunt atat de nepotrivite si, in unele cazuri, uzate si sparte de trecerea timpului? Este aceeasi problema cu care s-au confruntat inainte oamenii din secolul al doilea, cand Evanghelia a fost transferata din Palestina in Europa si dintr-un mediu semit in civilizatia cultivata, stiintifica si filozofica a lumii greco-romane.

Aceasta carte este intr-un anumit sens controversata. Una din tezele ei principale a fost aceea de a sustine vechea perspectiva potrivit careia "gnosticii" au fost mai degraba crestini, fara indoiala eretici, dar eretici crestini, iar nu pagani cu cateva particularitati crestine. Pentru gnostici, figura lui Iisus Mantuitorul era centrala, iar intentia lor nu era atat de mult sincretista, pe cat era un efort de a realiza o reprezentare a lui Iisus si a "mantuirii" aduse de El intr-o forma ce putea fi acceptata de oamenii educati si cultivati. Cultura si educatia de atunci ne sunt straine, dar acest lucru nu ne invata decat ca efortul facut de catre gnostici este un efort pe care s-ar cuveni sa il facem si noi. Telul nu trebuie sa fie o statica perfectiune a formularii, care (daca este atinsa) nu inseamna decat osificare. Ceea ce este intr-adevar necesar este efortul de a exprima in propriul nostru grai magnalia Dei, intr-un limbaj care inseamna cu adevarat ceva pentru noi, chiar daca ar fi diferit de cuvintele sacre ale antichitatii.

 F. C. Burkitt

 

CUPRINS:

 Prefata 7

 

CAP. I Introducere       13

1. Gnoza          15

2. Credintele crestine  timpurii   22

3. Apostolul Pavel        25

4. Problema Vechiului Testament          35

CAP. II  Gnosticismul filozofic  42

1. Astrologia     43

2. Soma sema   46

3. Magia           49

4. Cele doua tipuri de traditii gnostice    54

5. Valentin        56

6. Barbelo gnosticii       68

CAP. III  Scrieri gnostice egiptene        77

1. Pistis Sophia 81

2. Dumnezeu ostenindu se pentru om     94

3. "Mamona"    95

4. Aberamentho(u)       97

5. Cartile lui Ieou (Ieoa)           100

6. Basilide si Abrasax   103

CAP. IV A patra Evanghelie: mandeism si crestinism     109

1. Mandeenii    117

CAP. V  Biserica si Vechiul Testament  143

 

Anexa: Pistis Sophia  (fragmente)          171

Index general    184

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.084 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.