Vine, vine primavara
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Curierul Judiciar nr. 9/2018

Preț: 44,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 60
Categoria: Carti drept

DESCRIERE

Curierul Judiciar nr. 9/2018 
 
Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridica online legalis.
Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library 
HeinOnline - Legal Research Database 
EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases
Numarul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de Livia Stan si Ruxandra Chirita fac o prezentare foarte detaliata a noii legislatii privind parteneriatul public-privat. Conform autoarelor, O. U. G. nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cea mai recenta reglementare legislativa a acestui domeniu in Romania, defineste implicit PPP ca mecanism ce „are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri care vor apartine patrimoniului partenerului public si/sau operarea unui serviciu public” si distinge intre PPP si concesiune (de lucrari si servicii) specificand ca „Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica de catre partenerul public pentru implementarea unui proiect, in cazul in care studiul de fundamentare a proiectului demonstreaza, pe langa elementele principale prevazute la art. 19, faptul ca mai mult de jumatate din veniturile care urmeaza sa fie obtinute de catre societatea de proiect din utilizarea bunului/bunurilor sau operarea serviciului public ce formeaza obiectul proiectului provin din plati efectuate de catre partenerul public sau de catre alte entitati publice in beneficiul partenerului public”. Concluzia care se concretizeaza la finalul articolului este formulata in sensul ca Romania trebuie sa profite de oportunitatile aparute in urma combinarii dintre finantarea publica (de origine nationala sau europeana) si capitalul privat pentru a-si realiza nevoile imperative de dezvoltare, desi inca sunt absolut necesare o serie de masuri pentru atingerea acestui obiectiv.
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 august 2018, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunilor august 2018 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof. dr. Bogdan Aurescu.
Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Ionela-Diana Patrasc-Balan analizeaza Competenta materiala a instantelor judecatoresti in solutionarea actiunilor avand ca obiect contestarea deciziilor de instituire a masurilor asiguratorii in materie fiscala.
Dreptul afacerilor
Articolul Natura juridica a termenului pentru desemnarea lichidatorului judiciar al societatii dizolvate in temeiul art. 237 din Legea nr. 31/1990, semnat de avocat drd. Petre-Andrei Taru, aduce in discutie termenul de 3 luni in care se poate desemna lichidatorul societatii dizolvate, in temeiul art. 237 din Legea nr. 31/1990, republicata. Acest termen, desi clar definit in legislatie, prezinta o deosebita utilitate practica in ceea ce priveste stabilirea naturii juridice a acestuia, pe care prezentul studiu incearca sa o releve.
Articolul Mecanismul de formare a garantiei bancare internationale, semnat de jurist Ioana-Stefania Chiper-Zah, pleaca de la situatia din practica comerciala internationala unde garantiile bancare la cerere sunt frecvent folosite datorita accesibilitatii, simplitatii, utilitatii si celeritatii de care dau dovada. Prezenta lor aduce in mediului de afaceri un caracter de continuitate, trasatura indispensabila in interiorul unei piete aflate permanent in miscare. Articolul isi propune sa traseze procesul de negociere in mecanismul de formare a unui instrument de garantare bancara internationala.
Drept privat
Articolul Clauze privind raspunderea. Anunturi de limitare a raspunderii, semnat de avocat Mircea Dub propune o analiza a dispozitiilor art. 1203 si cele ale art. 1356 C. civ. Acestea nu sunt contrare, ci perfect compatibile in punctele de intersectie, respectiv pentru ipoteza contractelor care cuprind clauze standard dublate de incheierea unui instrumentum, iar in cazul contractelor nenegociate, care se incheie prin simplu acord de vointa, fara existenta unui instrument scris, anunturile de excludere sau limitare a raspunderii reprezinta o garantie a partii aflate pe o pozitie inferioara si, deci, un omolog al ipotezei descrise de dispozitiile art. 1203, cata vreme limitarea opereaza doar daca aceasta a fost efectiv cunoscuta de cel prejudiciat.
Drept public
Articolul Prima si singura trimitere preliminara realizata de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, semnat de dr. Dumitru-Daniel Serban. Conform autorului, in decursul celor 12 ani de activitate, Consiliul a fost confruntat de cateva ori cu cereri ale partilor litigante de sesizare a CJUE cu intrebari preliminare, bizuite pe art. 267 TFUE, cereri care au fost respinse, sub diverse pretexte. La randul lor, in etapa de solutionare a plangerilor impotriva deciziilor Consiliului, curtile de apel au fost investite cu astfel de cereri, iar unele dintre ele au fost admise, situatie care a dus la declansarea dialogului cu instanta de la Luxemburg. Recent, organul administrativ-jurisdictional, mai precis un complet din cadrul acestuia, a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru pronuntarea unei hotarari preliminare, in temeiul art. 267 alin. (3) TFUE, raportat la art. 267 alin. (1) lit. b) TFUE si a adresat Curtii urmatoarea intrebare: Notiunea de autoritatea contractanta prevazuta de art. 2 din Directiva 2014/24/UE poate fi interpretata in sensul ca include o entitate privata de natura unei organizatii de imbunatatiri funciare, beneficiara de finantare publica nerambursabila in procent de 100% pentru proiectele de investitii declarate eligibile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sau alte fonduri publice prevazute la art. I pct. 1 din Legea nr. 133/2017 pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 si pentru modificarea si completarea O. U. G. nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare?
Drept penal
Articolul Aspecte privind distrugerea fondului forestier national si vegetatiei forestiere din afara acestuia, semnat de asist. univ. dr. Stefania-Diana Ionita-Burda. Date fiind specificul ocrotirii fondului forestier national si vegetatiei forestiere din afara acestuia si inconsecventa legiuitorului, infractiunile silvice au generat atat discutii in doctrina si in literatura de specialitate cat si o practica neunitara a instantelor. Analiza aspectelor specifice infractiunii de distrugere a fondului forestier national si a vegetatiei forestiere din afara acestuia realizata in prezentul studiu este fundamentata nu doar pe opiniile exprimate in doctrina si in literatura de specialitate, ci si a considerentelor deciziilor CCR si ICCJ prin care au fost transate unele aspecte care au generat dificultati in practica judiciara. 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – iunie 2018.
In cadrul rubricii Instrumente, avocat Ferdinand Secosan abordeaza un subiect extrem de interesat in analiza caruia pleaca de la o decizie recenta pronuntata de Curtea de Apel Alba-Iulia, intr-un litigiu in care au fost anulate acte administrative fiscale emise de ANAF dupa o inspectie fiscala la un cabinet de avocat, decizie care deschide oportunitatea de a observa jurisprudenta instantelor nationale in cauze similare si de a analiza imperativul unor schimbari radicale in statutul functionarului fiscal cu drept de inspectie si control. Actele inspectorului fiscal au acelasi potential de risc pentru drepturile fundamentale ale omului ca si actele procurorului. Cenzura instantei de judecata trebuie sa intervina in actele functionarului fiscal la fel de frecvent pe cat intervine in actele procurorilor.
In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Protocolul.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.6398 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.