Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Din pataniile unui profesor - A. Gh. Olteanu

Din pataniile unui profesor - A. Gh. Olteanu
-7%
Preț: 17,67 lei
19,00 lei (-7%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-723-350-9
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 255
Format: 200 x 130 x 15 mm
Categoria: Beletristica

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

CATEVA GANDURI SI LAMURIRI Vine o vreme cand simti nevoia sa-ti privesti retrospectiv viata, curios, poate, sa vezi daca ceva a fost demn de luat in seama.. in clipa cea repede ce ti. s-a dat". Se intampla, uneori, sa constati ca n-ai trait chiar degeaba, ca umbra facuta pamantului n-a fost de tor consistenta dar nici chiar searbada. Mai mult, se intampla sa constati ca unele fapte savarsite sau hotarari luate au avut oarece consecinte, mai ales cand s-au intalnit cu altele asemenea, interconditionandu-se sau sprijinindu-se deopotriva stii, pe de alta parte, ca lumea in care te-ai manifestat n-a fost cine-stie-ce. Ce inseamna, zic unii, ce mare lucru sa fii profesor?! Aceasta prejudecata o resimti. ca pe o mare nedreptate. Cum nu inseamna mare lucru sa fii profesor?! stie, oare, cel ce gandeste astfel ca chiar el e rezultatul muncii unui colectiv de profesori, ca el este ceea ce este si datorita unor oameni care s-au gandit ore intregi cum sa se faca intelesi de atatea fete nedumerite sau Intrebatoare?
 
Aceste pagini s-au nascut luptand cu toate aceste nedrepte prejudecati, manat, poate, si de mandria, orgoliul si vanitate a - fiecare in parte si toate laolalta, cu minimele diferente semantice dintre ele - care m-au ajutat sa inving complexele care s-au putut, eventual, dezvolta "gratie" lipsei de consideratie fata de nobila profesiune ce a asigurat elita intelectuala care a dus Romania - atat cat a dus-o! - in randul natiunilor civilizate. Sunt intre aceste coperti o seama de Insemnari care tin de conditia celui care s-a ridicat la un anumit grad de cultura, in vremuri blestemate, si si-a pus agoniseala invataturii in slujba elevilor si a colegilor sai. Totusi - as vrea sa le amintesc - invatamamul secundar plafoneaza pe cel care-I profeseaza si e caz fericit cand nu-l rutineaza. El e nevoit sa ramana la nivelul de intelegere al celor in fata carora apare. Cele cateva exceptii, precum Eugen Lovinescu ori Pompiliu Constantinescu, sa zicem, nu fac decat sa confirme regula. Cartea cuprinde si un, Jurnal de cazarma", tinut, fireste, cu carecari intermitente: militarie in timp de pace - ceea ce nu-mi amintesc sa fi citit vreodata. El poate fi interesant si constructiv pentru cei ce vor sa afle cam cum se facea serviciul militar, la o arma grea precum tancurile, in plin comunism (anii '60 ai secolului trecut). Ceea ce mi s-a parut cu totul nesemnificativ am lasat deoparte, dar fragmentele omise sunt, in genere, mici ca intindere. Cei neinteresati il pot ignora, desi atrag atentia ca insemnarile din jurnal sunt presarate cu intamplari, unele de tot interesante, si populate cu "personaje" foarte variate, fiecare cu firea lui aparte: capitanul Musat, capitanul Patulea, maiorul Ioan Ioan, Petrica Albu, Ivan, caporalul Stoenescu etc.
 
Ori de cate ori am simtit nevoia unor lamuriri sau comentarii din perspectiva prezentului, le-am facut punandu-Ie intre paranteze drepte. O constatare pe care am facut-o cu oarecare placuta surprindere a fost ca la 20 de ani scriam deja cam ca astazi. Stagnare, regres, rezultat al lecturilor din acea vreme? Greu de raspuns. Acesta e motivul, pe de alta parte, pentru care interventiile facute in textul jurnalului nu sunt de ordin stilistic - de altfel, ce m-a interesat, atunci, a fost autenticitatea celor notate si nu valoarea stilistica a acestor note -, ci au urmarit, cel mult, aducerea la zi a ortografiei, a punctuatiei, rar de tot inlocuirea unui cuvant cu altul mai potrivit situatiei notate in goana creionului sau cand textul devenea obscur din cauza specificitatii imprejurarii (militare) evocate

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.