Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Istoria Finlandei - Elena Dragomir, Silviu Miloiu

Istoria Finlandei - Elena Dragomir, Silviu Miloiu
-10%
Preț: 45,00 lei
50,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 15 Apr. 2020
ISBN: 9786065370586
Anul publicării: 2011
Pagini: 468
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Publicul roman poate invata multe de la Finlanda. Ca o „putere minora” si cetatenii sai pot marca evolutia cunoasterii mondiale in cele mai neasteptate domenii: informatica, design sau arhitectura. Ca o „putere minora” poate supravietui si poate ramane neutra in cele mai grele momente ale confruntarilor dintre marile puteri. Ca un stat sarac in resurse naturale si aproape falimentar, cum era Finlanda la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, poate evolua in cateva decenii intr-unul dintre cele mai prospere si sigure state ale lumii. Un stat mic ca numar de locuitori (aproximat 5 milioane), mediu ca suprafata, periferic ca plasare geografica, tanar ca evolutie istorica, Finlanda ofera astazi cetatenilor sai o calitate a vietii spre care multe „puteri minore” inca tind.
Lucrarea debuteaza cu o trecere in revista a celor mai vechi marturii si a celor mai noi ipoteze cu privire la nasterea poporului finlandez si la aportul acestuia la expeditiile vikinge care, primele in Evul Mediu, au legat intr-o anumita masura Estul si Vestul, Nordul si Sudul. Lucrarea marcheaza situatia acestei regiuni ca punte de legatura/fractura intre Occident si Rasarit odata cu expansiunile suedeza si rusa in spatiul finlandez si de periferie a Occidentului in timpul in care finlandezii au fost subiecti ai unei mari puteri: Suedia. Cei doi autori se raporteaza apoi la evolutiile culturale din acest spatiu in Evul Mediu, precum si la impactul semnificativ al Renasterii si al Reformei asupra acestei regiuni. Infrangerea de la Poltava (1709) suferita de regele suedez Carol al XII-lea si pierderea competitiei pentru Dominium Maris Baltici de catre Suedia au influentat profund soarta Finlandei, redevenita teren de lupta intre rusi si suedezi pana cand, in 1809/1812 aceasta trecea – in urma Dietei de la Porvoo – ca Mare Ducat in componenta Imperiului Rus. Tarul intregii Rusiei devenea astfel marele duce al Finlandei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.050 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.