Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Istoria ieroglifica - Dimitrie Cantemir

Istoria ieroglifica - Dimitrie Cantemir
-15%
Preț: 81,60 lei
96,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 27 Noi. 2020
ISBN: 9786067483666
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 256
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Istoria ieroglifica, lucrare satirico-politica de dimensiunile unui roman, cu personaje din lumea animala, este o alegorie cu caracter istoric si autobiografic scrisa intre anii 1703-1705. Opera este impartita in douasprezece parti, disimuland personajele reale in chipul pasarilor si al animalelor si face prima incercare de transpunere a vocabularului stiintific grecesc in romaneste. Lucrarea cuprinde cugetari, proverbe si versuri care reflecta influenta poeziei populare, aducand o contributie pretioasa limbii noastre literare.
Este considerata prima incercare de roman politico-social, alegoric si autobiografic. Dimitrie Cantemir satirizeaza lupta pentru domnie dintre partidele boieresti din Tarile Romane. Aceasta lupta alegorica se reflecta printr-o disputa filosofica intre doua principii, simbolizate de Inorog si Corb. Corbul (Constantin Brancoveanu), epitropul pasarilor, a dat porunca sa se inlature Vidra (Constantin Duca) de la epitropia dobitoacelor si sa se inscauneze Strutocamila (Mihai Racovita). In centrul actiunii se afla Inorogul, un simbol al fiintei superioare aflate in opozitie cu lumea intreaga. Romanul are caracter alegoric, prin povestea despre animale, autorul ilustreaza conceptia lui despre existenta: lumea pamanteasca este guvernata de forme, iar zvarcolirea omului pentru a-si asigura subzistenta ori lacomia il impiedica sa vada imaginea globala a vietii. Inorogul are control asupra labirintului lumesc, mentinand armonia. Tema Conducatorului corupt determina destramarea lumii pe care o conduce. Cantemir imagineaza un univers fantastic populat cu pasari (valahii) si patrupede (moldovenii). Preocuparea generala se indreapta spre gasirea conducatorului potrivit. Animalele pastratoare ale semnificatiilor din bestiariile medievale se aduna pentru a alege un conducator, dar discutiile deviaza si vorbitorii dezbat in discursuri retorice impecabile problema apartenentei de rasa a Strutocamilei, hibrid monstruos si simbol al dezechilibrului lumii.

Prin scrierea Istoriei ieroglifice, Dimitrie Cantemir a urmarit patru scopuri: dezvaluirea faptelor caselor domnesti si boieresti ale vremii, deprinderea stilului retoric, imbogatirea limbii si a fondului gnomic romanesc cu „sententii”.

Editia de fata a Istoria ieroglifice de lui Dimitrie Cantemir este o bijuterie atat din punct de vedere al continutului literar si istoric, cat si din punct de vedere editorial. O carte care isi merita un loc de cinste pe rafturile oricarei biblioteci.

Istoria ieroglifica este un „adevarat Roman de Renard romanesc”.

George Calinescu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.100 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.