Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Istoria statelor balcanice in Epoca Moderna - Nicolae Iorga

Istoria statelor balcanice in Epoca Moderna - Nicolae Iorga
-15%
Preț: 55,25 lei
65,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 23 Oct. 2020
ISBN: 9789731524047
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 488
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Astfel, la experienta noastra se adauge experienta lor. Pe cea dintai n-o vedem asa de bine si nu voim s-o vedem asa de bucuros in partile ei triste, care cer o urgenta indreptare. Nu indraznim a fi destul de severi cu noi insine. Firea poporului nostru, ca si o educatie care ne deprinde a privi cu consideratie numai spre Apus, fac insa ca noi sa fim gata a observa, cu patrunzatorii nostri ochi critici, raul, periculosul, ridicolul, ce se intampina in viata contemporana a unor vecini mai slabi inca decat noi. Macar din studiul vietii lor, de ieri si de astazi, sa ne deprindem a despretui forma fara fond, zbuciumul pasiunii despretuitoare a interesului public, clicele personale gata a jertfi tara, lipsa de continuitate prin capricii si antagonisme de partid.
In general, principiul de nationalitate juca un rol foarte scazut in combinatiile deosebitelor conferinte: ele dadeau numai resultate de mecanica proportionala. Diplomatia locala ramanea pentru ca, prin jocurile ei de rivalitate, sa conrupa de la inceput o viata politica neaparat inca nesigura.
In a doua fasa si tot din tendinta de a pune frau Rusiei pornite catre anexarea Imperiului Otoman, se tinu seama cu placere de o relativa intarire a Turciei, prin noua ordine europeana, de superficiale semne de progres, de aparentele unor reforme pornite din bunavointa patriotica a unora si din vicienia asiatica a altora, tocmai pentru a da impresia lucrurilor pe care le stiau dorite de apuseni, si se lua hotararea de a opri inaintarea moscovita, nu prin state nationale, prea slabe poate, pentru o asemenea misiune, mai ales cand erau sistematic slabite, ci prin Turcia insasi, refacuta, restaurata, spoita in colori constitutionale, onorata cu un loc in „areopagul european". Pentru aceasta se aruncara in urma statele crestine, luandu-li piezis din drepturi seculare, din privilegii recente, din situatii de fapt castigate cu munca si jertfe. E opera tratatului din Paris.

N. Iorga

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.088 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.