Vine, vine primavara
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Jurnal indirect 2 (2006-2014) – C. Stanescu

Preț: 53,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789732724897
Anul publicării: 2014
Pagini: 668
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Aceste texte au fost scrise si publicate intre 2006 si 2014 in revista „Cultura” condusa de Augustin Buzura si Angela Marin, fiind primite, saptamanal, de criticul literar, redactor al revistei, Mihai Iovanel, care, prin forta lucrurilor, a fost primul meu prezumat cititor. Ii raman indatorat.
N-am fost mereu pe placul clientilor, al cititorilor revistelor de cultura pe care le-am recenzat: ele pot fi de aceea intelese si drept fragmente dintr-un jurnal subiectiv, un jurnal indirect. Cititi-le noaptea. Sau deloc.

Coruptia si mercenarii
Intrebat in revista „Sud” daca „se manifesta” coruptia si in literatura romana si daca avem si „scriitori corupti”, remarcabilul poet Liviu Ioan Stoiciu raspunde: „Ar fi culmea sa nu existe corutie si in lumea literara, intr-o tara cu toate regimurile postcomuniste corupte. Lucrurile nu sunt atat de complicate: puterea (functia, demnitatea) corupe, in general, inclusiv puterea literara – nu numai puterea literara. Cum se manifesta coruptia in lumea literara? Desigur, forma principala a coruptiei consta in falsificarea ierarhiei valorilor, ridicarea in rang a veleitarilor si mediocritatii si, nu in ultimul rand, in complotul tacerii asupra celor ce nu ridica vocea desi ar avea motive s-o faca. Daca inainte de ’89 acest tip de coruptie a spiritului critic putea fi pus pe seama obedientei fata de scara impusa de oficialii puterii de atunci, astazi este dificil sa stabilesti o relatie de cauzalitate intre puterea politica si ierarhia valorilor literare. Liviu Ioan Stoiciu este convins ca astazi coruptia in lumea literara sta pe spinarea „vitelului de aur”: scriitorii corupti ar fi aceia care se lasa platiti – cu un termen mai delicat: sponsorizati – de „oameni de afaceri dubiosi (acuzati nu numai de evaziune fiscala) care-i pervertesc moral.” Il auzeam pe Nicolae Manolescu – spune dl Stoiciu – ca „pe noi nu ne intereseaza ce se ascunde in spatele celor ce ne sponsorizeaza, importante este ca ne dau bani sa ne facem treaba.” Poetul face un pas mai departe si-i numeste „mercenari” pe cei care „primesc bani-gramada de la trusturile de presa patronate de oligarhi de tipul Vantu – Patriciu – Voiculescu – Micula – Paunescu, care au acaparat cam toata presa independenta centrala, scrisa si audiovizuala romaneasca (aruncand cate un os de ros si revistelor literare).” In ce fel devin „mercenarii” (vezi totusi dictionarul!) cei ce primesc bani pentru sustinerea publicatiilor literare nu se precizeaza. Dupa aceasta judecata sumara e probabil ca si sponsorizarile – putine, cate sunt – din partea statului nasc „mercenari”. Mercenarii cui? Ar iesi o lista impresionanta de capodopere sponsorizate de-a lungul vremii de diversi „mecena” ai epocilor respective, fie de dragul propriei glorii, fie pentru ca au pretuit cu adevarat talentul si functia culturii.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Librarie online - Beletristica

Created in 0.5264 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.