Vine, vine primavara
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Ochiul caprui al dragostei noastre - Mircea Cartarescu

PRP: 29,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,10 lei
Diferență: 2,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735055851
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 208
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Noua carte al lui Mircea Cartarescu aduna cele mai frumoase povestiri, eseuri si articole publicate de el de-a lungul ultimilor ani in antologii si reviste de prestigiu din Suedia, Germania, Austria si Romania. Multe dintre texte sunt inedite in spatiul romanesc.
Subiectele sunt diverse, de la istoria poetului Ovidiu, exilat la Tomis, la povestea fabuloasei insule Ada-Kaleh, de la dureroase amintiri din prima copilarie la basme psihanalitice si fantastice, de la evocari ale unor scriitori disparuti de curand la marturisiri personale pline de dramatism.
Ceea ce uneste aceste scrieri, oricat de ampla ar fi distanta dintre subiecte, este puterea dintotdeauna a lui Mircea Cartarescu de a transforma totul in poezie, unicitatea combinatiei de gratie, sinceritate si viziune care caracterizeaza stilul paginilor sale.
 
... De cite ori privesc un ceas, vad limpede cum, pe masura ce se rotesc, limbile i se erodeaza, devin subtiri ca lita sub atacul ruginii, apoi dispar cu desavirsire.
... De cite ori vorbesc cu tine, vad limpede cum imbatrinesti. Cum ridurile te acopera. 
... De cite ori imi cumpar un oras si-l tin pe palmele amindoua (cum ctitorii tineau odata biserici de jucarie) orasul meu nu dureaza. Mi se fura, mi se fura clipa de clipa. Niciodata n-am trait intr-un oras fara ca el sa se dizolve in jurul meu ca zaharul in apa. Niciodata n-am privit o casa fara s-o vad cum se apleaca pe-o rina.
... De-aici si meseria mea: constructor de ruine. Vocatia mea: arhitect al ruinelor. Viciul meu: voyeur al ruinelor. Nu ma-ntrebati pe mine despre locuri uitate si parasite din Europa. Mama insasi a fost un astfel de loc. Eu insumi sint un astfel de loc. Adunati-va-n jurul meu, deschideti-mi teasta si contemplati-mi creierul: se va sfarima sub ochii vostri ca un mulaj de ghips. Iar praful lui se va amesteca indiscernabil cu praful ruinelor intre care-am trait toata viata, amant al unui harem de ruine.
In adolescenta, ghemuit in pat, mi se-ntimpla sa citesc uneori de dimineata pina seara, uitind sa maninc si aproape si sa respir, pentru ca paginile – pe care de fapt nici nu le mai vedeam – descriau oameni adevarati, nori adevarati, orase adevarate, pe cind, daca-mi ridicam privirile, nu vedeam decit jalnice umbre. Imi dadeam seama ca se insereaza doar cind paginile se faceau rosii ca focul, apoi cenusii. Drama vietii mele a inceput mai tirziu, cind in locul Cartii am fost silit sa traiesc realitatea. Ma tem ca de-acum incolo nimeni nu va mai locui in carti, asa cum au facut-o generatia mea si cele precedente. Si ca utopia lecturii va ramine undeva, pe o colina indepartata, ca un mare labirint ruinat.
 

MIRCEA CARTARESCU s-a nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. In prezent este profesor dr. in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Este poet, prozator, eseist, critic literar si publicist.
A publicat urmatoarele volume: Faruri, vitrine, fotografii, poeme, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1980; Poeme de amor, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1982; Totul, poeme, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1984; Visul (in editiile urmatoare Nostalgia), povestiri, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989; Humanitas, Bucuresti, 1993; Levantul, poem epic, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1990; Humanitas, Bucuresti, 1998; Visul chimeric, studiu critic, Litera, Bucuresti, 1991; Humanitas, Bucuresti, 2011; Travesti, roman, Humanitas, Bucuresti, 1994; a devenit roman grafic in limba franceza; Dragostea, poeme, Humanitas, Bucuresti, 1994; Orbitor. Aripa stanga, roman, Humanitas, Bucuresti, 1996; Dublu CD, poeme, Humanitas, Bucuresti, 1998; Postmodernismul romanesc, studiu critic, Humanitas, Bucuresti, 1999; Jurnal I, Humanitas, Bucuresti, 2001; Orbitor. Corpul, roman, Humanitas, Bucuresti, 2002; Enciclopedia zmeilor, carte pentru copii, Humanitas, Bucuresti, 2002; Pururi tanar, infasurat in pixeli, publicistica, Humanitas, Bucuresti, 2003; Parfumul aspru al fictiunii, audiobook, Humanitas, Bucuresti, 2003; Plurivers vol. I si II, poeme, Humanitas, Bucuresti, 2003; Cincizeci de sonete, poeme, Brumar, Timisoara, 2003; De ce iubim femeile, povestiri si audiobook, Humanitas, Bucuresti, 2004; Baroane!, Humanitas, Bucuresti, 2005; Jurnal II, Humanitas, Bucuresti, 2005; Orbitor. Aripa dreapta, roman, Humanitas, Bucuresti, 2007; Dublu album, Humanitas, Bucuresti, 2009; Nimic, Humanitas, Bucuresti, 2010; Frumoasele straine, povestiri, Humanitas, Bucuresti, 2010; Zen. Jurnal 2004–2010, Humanitas, Bucuresti, 2011; Ochiul caprui al dragostei noastre, publicistica si proza, Humanitas, Bucuresti, 2012; Fata de la marginea vietii, povestiri alese, Humanitas, Bucuresti, 2014; Poezia, Humanitas, Bucuresti, 2015; Solenoid, roman, Humanitas, Bucuresti, 2015; Peisaj dupa isterie, Humanitas, 2017; Stiutorii. Trei povestiri din Orbitor, Humanitas, Bucuresti, 2017; Un om care scrie. Junal 2011–2017, Humanitas, Bucuresti, 2018. Traduceri in engleza, germana, italiana, franceza, suedeza, spaniola, olandeza, polona, portugheza, maghiara, ivrit, norvegiana, bulgara, slovena, daneza, basca, rusa, greaca, turca, croata, sarba, catalana.
Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania. Romanul Nostalgia a primit in 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit Premiul International pentru Literatura de la Vileniča (2011), Premiul International pentru Literatura „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul international pentru literatura, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elvetia (2013), Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cartii pentru intelegere europeana al orasului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017), Premio Formentor de las Letras (2018).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.7886 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.