Clubul cartilor
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Oglinzi de pamant - Ion Vasile Serban

PRP: 25,05 lei (-29,98%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 17,54 lei
Diferență: 7,51 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789736698583
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 208
Format: 19×20,5 cm
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

  • „Ion Vasile Şerban a fost, timp de patruzeci de ani, unul dintre cei mai respectaţi profesori din Universitatea Bucureşti. Numele lui s-a legat, până în 1998, de catedra de teoria literaturii, disciplină din care a făcut o pasiune constantă, pe care a ştiut să o insufle şi studenţilor săi. Temeinic şi foarte exigent cu sine, de o mare generozitate şi sensibilitate, profesorul Şerban a pus pe primul plan activitatea didactică, preocupat mereu de responsabilitatea uriaşă ce-i revenea în formarea şi stimularea gândirii libere. Dincolo de rigoarea conceptuală, exista şi o altă latură a personalităţii sale, mai puţin evidentă, care transpare în versurile scrise de-a lungul întregii sale vieţi. Cititor avid de poezie, Ion Vasile Şerban şi-a turnat în versuri sensibilitatea exacerbată. Poemele sale – în care se aud frecvent ecouri ale poeziei lui Tudor Arghezi şi Lucian Blaga, ale lui Ion Pillat şi Bacovia – dezvăluie profilul unui sentimental incurabil, reflexiv şi afectiv, preocupat de preaplinul lumilor lăuntrice. Poezia a fost pentru teoreticianul sobru şi riguros un violon d\'Ingres, un contrapunct existenţial ce transcrie o experienţă individuală, îndatorată tradiţiei moderniste interbelice. Publicarea acestui volum vrea  să întregească portretul unui autor care ar fi meritat, cu siguranţă, mai multă atenţie în timpul vieţii.“

    Carmen Muşat

     

    ION VASILE ŞERBAN s-a născut pe 8 august 1942 la Dumbrăveni (Sibiu), într-o familie de învăţători. Absolvent al Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti (1965). Doctorat în filologie, la aceeaşi universitate, cu teza „Critica sociologică, o formă în tipologia criticii literare“ (1980). A fost pe rând preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A predat, între 1991 şi 1996, cursuri de limba şi literatura română la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Pisa (Italia). După 1990, a fost prodecan al Facultăţii de Litere (1990–1991), director de studii al Departamentului de Studii Culturale Europene (în prezent, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene), unde a predat cursuri de teoria literaturii, sociologia culturii şi studii culturale. Între 1997 şi 1999 a publicat săptămânal analize social-politice în ziarul Curentul, în pagina „Curentul de opinie“. A murit pe 29 septembrie 2005.

    Volume publicate: Literatură şi societate, Editura Eminescu, 1982; Critica sociologică, Editura Univers, 1983; Seminarii de teorie literară. Poezie, roman, critică, Editura Paralela 45, 2001.

     

    A prefaţat volume de Victor Hugo, Lev Tolstoi, I. S. Turgheniev, Mihail Bulgakov, Vladimir Maiakovski,  Alexandr Soljeniţîn, Bulat Okudjava, Valentin Rasputin, dar şi volume de George Coşbuc, Octavian Goga şi Tudor Vianu.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.5231 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.