Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Organizarea militara bizantina la Dunare in secolele X-XII - Alexandru Madgearu

Organizarea militara bizantina la Dunare in secolele X-XII - Alexandru Madgearu
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786065372641
Anul publicării: 2018
Ediția: 3
Pagini: 260
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Progresele inregistrate in ultimele decenii de bizantinologie in general si de catre cercetarile arheologice si sigilografice in particular au facut ca organizarea militara a regiunii dunarene in epoca bizantina (secolele X-XII) sa fie din ce in ce mai bine cunoscuta.
***
Prabusirea organizarii militare bizantine de la Dunare a fost consecinta revoltei populatiei romanesti si bulgaresti din 1185, care a beneficiat de aportul foarte valoros din punct de vedere militar al cumanilor. Tendintele centrifuge provocate de cauze strict economice, care au mai condus si cu un veac mai inainte la secesiunea provinciei Paradunavon, au avut de aceasta data succes, deoarece Imperiul Bizantin nu mai era capabil sa opuna o forta eficace, si deoarece rebelii au reusit imediat sa controleze cele mai importante puncte strategice aflate in munti (fortificatii si trecatori), cele care devenisera cheia apararii partii europene a imperiului.
***
Aceasta editie, a treia, este bazata pe versiunea in limba engleza (revizuita si adaugita) aparuta la Editura Brill, in seria coordonata de Florin Curta: Byzantine Military Organization on the Danube, 10th-12th Centuries (East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450, vol. 22), Leiden, Boston, 2013. Dupa aparitia acestei traduceri, in iulie 2013, luand cunostinta de noi studii sau de altele care
nu-mi fusesera accesibile anterior, am putut trece, la sugestia editurii „Cetatea de Scaun”, la realizarea unei noi editii romanesti, care cuprinde si unele corecturi si completari fata de cea precedenta. In intervalul scurs dupa aparitia primei editii din 2007, dar si dupa cea din 2013, dosarul problemei s-a imbogatit cu noi piese, inclusiv noi izvoare sigilografice si numismatice, dar si cu diverse studii, de care aceasta noua versiune a lucrarii tine seama, cu limitele inerente unei documentari care niciodata nu poate fi exhaustiva, in conditiile date.
Alexandru Madgearu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.052 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.