Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Polonezii in cel de-al II-lea razboi mondial partea I - Anatol Petrencu

Polonezii in cel de-al II-lea razboi mondial partea I - Anatol Petrencu
-10%
Preț: 31,50 lei
35,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 19 Apr. 2021
ISBN: 9975940641
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 240
Format: 17x24
Categoria: Stiinte
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Un alt set de documente, incluse in culegerea de fata, mai putin cunoscute sau chiar necunoscute, se refera la soarta polonezilor, capturati de sovietici in campania impotriva Poloniei. Ofiterii polonezi au fost triati si concentrati in trei lagare ale N. K. V. D.-ului: Koziolsk, Ostaskov si Starobelsk. Documentele demonstreaza ca Stalin s-a implicat personal in deciziile care vizau soarta polonezilor, ca sovieticii au masacrat mii de persoane care aveau o atingere cat de mica cu statul polonez (ofiteri de cariera, politisti, gardieni, functionari etc.; vezi doc. 57), ca au colaborat cu autoritatile naziste in privinta cedarii acelor polonezi, inclusiv evrei, care erau originari din regiunile poloneze trecute sub control german (vezi doc. 59).

Mai multe documente prezinta date statistice referitoare la numarul prizonierilor de razboi polonezi inchisi in lagarele N. K. V. D-ului. Semnificativ este documentul 69 - actul de condamnare a prizonierului S. S. Oleinik - singurul de acest fel. Ste-pan Oleinik a fost invinuit de comiterea crimei prevazute de art. 58, p. 13 al Codului penal al Federatiei Ruse: in calitate de politist, S. Oleinik „a luptat activ impotriva miscarii revolutionare". Conform legislatiei sovietice, aceste activitati erau calificate drept crime deosebit de grave, pasibile de pedeapsa capitala. Ceilalti ofiteri polonezi nu s-au invrednicit nici macar de astfel de condamnari sumare - pur si simplu, au fost impuscati.

In culegere au fost incluse documente ce demonstreaza realizarea, in perioada septembrie 1939 - iunie 1941, a trei „valuri" de deportari, la care au fost supusi polonezii din regiunile de est ale Poloniei, trecute sub control sovietic, numite Bielorusia de Vest si Ucraina de Vest.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.079 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.