Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Portrete si carti, volumul III - Onufrie Vinteler

Portrete si carti, volumul III - Onufrie Vinteler
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 1 Apr. 2020
ISBN: 9786067973860
Anul publicării: 2019
Pagini: 412
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Exista in aceasta carte cateva idei de forta, care stau la baza selectiei personalitatilor prezentate si au determinat o retorica aparte a discursului autorului, reprezentand o fericita combinatie dintre travaliul unui sarguincios bibliograf si un exercitiu de admiratie, venind cand din partea unui discipol recunoscator fata de marii sai dascali si inaintasi, cand din partea unui om care stie sa aprecieze munca, nobletea, talentul si modestia unora dintre colegii sai de breasla. (Prof. univ. dr. Ivan Evseev)
* * *
In volumul sau Portrete si carti profesorul clujean Onufrie Vinteler aduce numeroase detalii ce demonstreaza, in special, conexiunile, uneori surprinzatoare, dintre lingvistii intregului spatiu al Europei de Est, care, chiar si in cele mai vitrege timpuri, si‑au manifestat devotamentul fata de adevarul stiintific, atasamentul fata de colegii de breasla si un inalt spirit de solidaritate academica. (Prof. univ. dr. Iraida Condrea)
* * *
Deosebit de interesant si util in cunoastere apare faptul ca profesorul Vinteler, ca distins filolog si om de stiinta, a cautat – cu discernamant si luciditate – sa puna in evidenta aproape la toti cei portretizati, nu numai opera de specialitate propriu‑zisa, ci si multe date biografice, intamplari semnificative si evenimente social‑politice traite, cu implicatii si varii consecinte. La toate personajele sunt evidentiate orizontul cultural, conceptia filozofica, aprecierea fenomenelor istorice, orientarea spre si aderarea la diferite idei si curente literare, artistice, politice etc. Nu lipsesc din carte nici ecourile afective si evaluarile autorului privind valoarea operei fiecarui savant, receptarea de care se bucura in lumea de specialitate si, de asemenea, in constiinta publicului larg. (Acad. prof. univ. dr. Dumitru Protase)
* * *
Prof. dr. Onufrie Vinteler este o personalitate binecunoscuta in peisajul cultural clujean, iar renumele sau a ajuns de mai bine de o jumatate de veac peste hotarele tarii, fiind unul dintre cei mai importanti lingvisti si slavisti. Cetatean de Onoare al comunei Noslac (Alba) si al Municipiului Cluj-Napoca, este Doctor Honoris Causa al Univer-sitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. In 2016, Academia Romana – Filiala Cluj i-a conferit Diploma de Excelenta „Senior al Cetatii Cluj-Napoca”; apoi, a fost distins din partea Inaltpreasfintitului Mitropolit Bartolomeu cu „Crucea Transilvana”, iar Liga Scriitorilor Romani i-a conferit cea mai inalta distinctie, Medalia „Virtutea Literara”. In 12 iunie 2019 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Alaturi de sutele de articole de specialitate aparute in reviste de prestigiu din tara si din Europa, dar si in presa, a publicat peste 60 de volume de studii in domeniul filologiei, istoriei, beletristicii etc. In acelasi timp, este un valoros ziarist concentrat pe fenomene sociale si culturale.
In cariera universitara, a fost indrumator de doctorat, un adevarat Magistru pentru generatii de tineri cercetatori. Si-a asumat acelasi rol si in privinta tinerilor sau mai putin tinerilor scriitori, ale caror debuturi le-a vegheat sau semnalat in presa, astfel ca, de la Revolutie incoace, numai in ziarul local Faclia a semnat cateva zeci de cronici de carte, girand cel putin tot atatea carti cu numele sau prin redactarea prefetei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.070 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.