Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Proza lui Andrei Codrescu. Spatii intre realitate si imaginar - Cristina-Matilda Vanoaga

Proza lui Andrei Codrescu. Spatii intre realitate si imaginar - Cristina-Matilda Vanoaga
-20%
Preț: 29,60 lei
37,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 1 Apr. 2020
ISBN: 9786060231110
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 368
Format: 130 x 200 mm
Categoria: Memorialistica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Am calatorit ispititor prin cartea Cristinei Vanoaga, de la Sibiu la New Orleans si prin alte locuri cu talc pentru viata si scriitura lui Andrei Codrescu. Am participat cu voluptate de voyeur la albumul de fotografii (clasice, dar si digitale) izbutit cu sarm de autoare. Am ezitat intre ingeri si diavoli (fiindca si unii, si altii sunt pitoresti si au sens), ascunsi in tainitele unei literaturi initiatice, sub semn beat, dar si baroc-postmoderne. Am fost fascinata de jocurile internautice, de bibliotecile multiple si extravagante, de avatarii fantasmatici de care toti suntem obsedati si de noua memorie a Seherezadei ori a lui Casanova a caror misie inca e valida in secolul XXI. Cristina Vanoaga reuseste o hermeneutica delicioasa pe proza lui Andrei Codrescu, miscandu-se cu dexteritate conceptuala si totodata narativa si facand din analiza sa un carnaval cu impact pentru orice fel de cititor gurmand sau gurmet. – Ruxandra Cesereanu

In cercetarea preliminara temei studiului nostru am observat existenta repetitiva a unor spatii geografice in romanele lui Andrei Codrescu: New Orleans, New York, Sibiu si, in general, spatiul est-european. Am fost tentati sa definim aceste spatii ca metafore obsedante. Totusi, am preferat sa nu ne indreptam in analiza noastra catre canoanele spatiilor geografice, considerand necesar a pune in lumina alt fel de spatii, care, cu exceptia spatiului american, prezinta o problematica universal valabila si care isi poate gasi corespondente socio-culturale dincolo de Romania sau America: spatiul religios, mediul virtual si biblioteca. Pana si spatiul atelierului fotografic atat de intim conectat, in viziunea noastra, formarii lui Andrei Codrescu, este un spatiu care genereaza o sintagma aplicabila universalului postmodern – perceperea celorlalti ca instantanee fotografice si developarea mentala a imaginilor de catre privitorul „fotograf cu ochii”. – Cristina-Matilda Vanoaga

Cristina-Matilda Vanoaga este asistent universitar la Facultatea de Istorie si Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia si traducator de limba engleza, specializat pe domeniul teologic. Cercetarea literara pe care a intreprins-o pana in prezent s-a desfasurat in principal in cadrul Centrului pentru Studiul Imaginarului „Speculum” si al Centrului pentru Cercetare si Inovatie in Educatie Lingvistica – CIEL. In 2018 a obtinut titlul de doctor in filologie cu o lucrare dedicata semnificatiilor spatiilor in proza lui Andrei Codrescu, coordonata de prof. univ. dr. Mircea Braga, In prezent, autoarea desfasoara o cercetare postdoctorala, dedicata tot prozei lui Andrei Codrescu, urmarind felul in care metaforele conceptuale definitorii ale spatiului american sunt prezentate in cheie inversa in romanele scriitorului „transilvanean-american”.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.