Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Romanul Fragilitatii: Afectivitate si intersubiectivitate in fictiunea confesiva anglo-americana de la inceputul secolului XXI - Lavinia Rogojina

Romanul Fragilitatii: Afectivitate si intersubiectivitate in fictiunea confesiva anglo-americana de la inceputul secolului XXI - Lavinia Rogojina
-20%
Preț: 24,00 lei
30,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 23 Ian. 2020
ISBN: 9786060230465
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 331
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Lavinia Rogojina (n. 1987, Targu-Neamt) a urmat cursurile Facultatii de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca – nivel licenta, master, doctorat. Din 2017, este doctor in filologie. In studentie, a fost redactor al revistei Echinox si a participat la mai multe ateliere de creative writing in cadrul Centrului de cercetare a imaginarului Phantasma. A lucrat ca librar, scriitoare de continut, editor. Traieste in Cluj-Napoca.
Cartea Laviniei Rogojina propune atat o dimensiune teoretica ambitioasa, cat si o analiza emblematica de tip close reading a cinci autori contextualizati la nivel de sindrom confesiv: Julian Barnes, Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer, Jeffrey Eugenides si Will Self. Sunt speculate incertitudinile, fragilitatile, lunecusurile, ambiguitatile unei poetici a confesivitatii care are parte (ca orice tema majora) de o criza ce este, printr-o demonstratie subtila, depasita, poetica respectiva auto-recuperandu-se si reinstitutionalizandu-se. Autoarea puncteaza convertirile si metamorfozele romanului de tip confesiv (ori chiar anamorfozele acestuia), dar exclude, pe buna dreptate, disparitia genului epic si refuza sa puna o lespede pe vreun posibil mormant. Romanul confesiv contemporan are o viata spectaculoasa si, actualmente, este reabilitat pe deplin.
Ruxandra CESEREANU
Pe langa meritul unui pionierat autohton in exegeza celor mai multi dintre autorii selectati, analiza romanelor convinge printr-o minutie care stie sa nu devina pedanta si printr-o remarcabila subtilitate a interpretarii, care stie sa se abtina, respectuoasa fata de text, de la ispita imperialismului teoretic care inghesuie literatura vie in matrite categoriale. Este remarcabil ca, fidela acestui program al supletei si adaptabilitatii hermeneutice, cercetatoarea reuseste sa creeze intre interpretarile sale un flux intelectual care sa ne convinga ca nu este vorba doar despre performante artistice izolate, ci despre un nou spirit literar si cultural.
Caius DOBRESCU

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.066 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.