Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Viata si moarte in paleoliticul superior, epipaleoliticul si mezoliticul Europei. Spiritualitatea inmormantarilor - George Bodi, Valentin Codrin Chirica, Vasile Chirica

Viata si moarte in paleoliticul superior, epipaleoliticul si mezoliticul Europei. Spiritualitatea inmormantarilor - George Bodi, Valentin Codrin Chirica, Vasile Chirica
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 6 Apr. 2020
ISBN: 9781234567897
Anul publicării: 2016
Pagini: 352
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Omul si-a constituit caracterul social al existentei sale odata cu crearea si stapanirea focului pe care l-a consacrat a fi cel mai important factoral mediului, apoi prin redarea primelor manifestari coerente ale sacrului, prin inmormantarea celor asemenea lui. Spre sfarsitul Paleoliticului mijlociu, dovezile existentei sacrului, ale spiritualitatii colective se inmultesc, iar Homo sapiens, omul modern, creaza si stabileste reguli, comportamente, canoane, de cele mai multe ori obligatorii pentru intreaga comunitate. Necesitatea unui fapt religios s-a impus, si noi constatam ca au existat cel putin doua etape (in ceea ce priveste pictura animaliera): prima, in care putem vedea o religie consacrata animalelor periculoase omului, la Chauvet si Arcy-sur-Cure, apartinand Aurignacianului, si a doua, consacrata marilor erbivore, in Magdalenian, cand animalelor periculoase le sunt rezervate spatii obscure, neimportante, din geografia grotei. Intre aceste doua tipuri de creatie artistica, se situeaza statuetele feminine – divinitatea feminina, cu multiplele sale roluri cultice. In acelasi sens, am identificat sanctuare care contin toate cele trei importante elemente specifice: creatii artistice, vetre (prezenta focului ca simbol cultual extrem de important) si morminte, care reprezinta atentia acordata celor trecuti, ca factor de continuitate spirituala, de trecere si transmitere.
Vasile Chirica

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.