Atunci când ai timp liber, iți poți petrece timpul citind cărți de beletristică. Mii de titluri și autori diverși te invită într-o lume în care domnește imaginația. Beletristica iți oferă proză diversă, ficțiune, aventuri, poezie sau teatru. Noutăți editoriale beletristică te așteaptă să le descoperi farmecul și să te pierzi în universul lor. Cele mai dorite cărți din top cărți beletristică sunt acum la dispoziția ta inclusiv online. Le poți comanda comod de acasă, stai în fotoliu și savurezi o cafea, citind cele mai interesante apariții.
Libraria online este soluția perfecta atunci când vrei sa primești cărțile fără sa pierzi timp pe drum si in magazine.
Beletristica înseamnă cărți de proză, versuri și opere dramatice. Nu e însă totul. În literatura română sau universală, ai la dispoziție eseuri, bibliografii, jurnale de călătorie, memorii și autobiografii. Multe cărți de beletristică au câștigat o imensă popularitate, făcând celebre personajele principale.
Limbajele cărților au devenit modele de exprimare, iar creațiile literare au dezvoltat și format limba literară. Daca ești pasionat de beletristică, cărți diverse sunt acum la îndemâna ta, de la cele mai cunoscute romane ale literaturii universale pana la cărți de aventuri, science fiction sau romane de dragoste.
Fiecare dintre noi avem un gen literar preferat. Beletristica cuprinde în mod generos o multitudine de opțiuni. În timpul liber putem să citim poezie scrisă de autori români, să recitim romane celebre sau să lecturam cele mai noi apariții de top cărți beletristică. Autorii consacrați împart rafturile librăriilor cu scriitori aflați la prima lor carte și dornici de recunoaștere și celebritate.
Stilul și modul în care o carte de beletristică își transmite mesajul sunt foarte diferite. Literatura romana gravitează în jurul modelelor marilor clasici, poezia romantică și modernă sunt opțiuni la fel de atractive. Cărțile ascund în paginile lor un univers care așteaptă să fie descoperit.
Romane, nuvele, proză scurtă, trilogii sau volume impresionant de mari – toate își au publicul lor și setea de lectură te îndeamnă să încerci mai multe genuri literare diferite. Lumea imaginară a personajelor cărții de beletristică te duce departe, în epoci istorice de demult, sau te menține în contemporaneitate ori te transpune în lumea viitorului.
Diversitatea operelor literare înseamnă tot atâtea opțiuni. Poți citi cărți de istorie și teorie literara, piese de teatru, memorialistică, proză, eseistică, romane. Cei tineri descoperă romane celebre și cărți de ficțiune, dar sunt atrași în egala măsură de romane polițiste și de aventuri. Cei romantici au la îndemână cărți de poezii, eseuri, literatura de dragoste, piese de teatru, memorii de călătorii. Pentru cei care studiază literatura în mod aprofundat, beletristica le oferă cărți de cugetări, proverbe, citate, piese de teatru, scenarii.
Fiecare carte de beletristică îți deschide o lume aparte, un univers captivant în care te identifici cu eroii principali, trăiești sentimente și înțelegi mai bine lumea în care trăim. Mesajul cărților este la îndemâna tuturor. Deciziile și atitudinea noastră sunt determinate nu doar de experiența directă. Beletristica înseamnă o cantitate imensă de informații, idei, inspirație. Efectele pozitive ale lecturii iți vor înfrumuseța viața.
Stilul beletristic are drept caracteristică fundamentală funcția poetică (expresivă, sugestivă) a limbajului și se folosește în operele literare în proză, versuri și în operele dramatice. Tot aici pot fi raportate eseurile, memoriile, jurnalele, amintirile și tot ceea ce se numește literatură artistică.
De foarte multe ori, realitatea descrisă de autor este imaginară, fiind o ficțiune a autorului. Se urmărește nu atât transmiterea de informații, cât mai ales sugerarea unor idei și sentimente, la nivelul imaginației și afectivității cititorului, utilizate diferit de fiecare scriitor.
Cărțile de beletristică, cărți care pot fi comandate și online, se individualizează prin următoarele trăsături:
- utilizarea imaginilor artistice, a cuvintelor cu sens figurat care, prin muzicalitate și forță sugestivă, conturează imagini plastice în conștiința cititorului;
- dominația cuvintelor expresive, a figurilor de stil, a topicii și punctuației relevante pentru anumite stări afective ale autorului sau pentru ideile pur intelectuale sau noționale ale textului;
- destinatar precis – mai ales imaginația și sensibilitatea cititorului, ideile fiind, așadar, îmbrăcate în haina expresiei figurate și sugestive a textului beletristic;
- varietatea elementelor lexicale – cuvinte din fondul principal lexical, arhaisme, regionalisme, neologisme, elemente de jargon și argou care au ca scop reflectarea realității prin imagini sugestive și crearea unor efecte de natură emoțională;
- dominația aspectului conotativ asupra celui denotativ, deoarece cuvintele obțin sensuri noi, figurate, și se individualizează prin bogăție sinonimică și multitudine de sensuri secundare;
- prezența valențelor stilistice ale părților de vorbire;
- valorificarea resurselor expresive ale tuturor nivelurilor limbii: fonetic, lexical, morfologic, sintactic;
- mesajul dominat de funcția poetică a limbajului, centrată asupra mesajului însuși, ceea ce îi asigură limbajului o structură care îl face perceptibil la nivelul formei și adesea ușor de fixat în memorie. Prin funcția poetică, un mesaj al cărților beletristice nu mai e un simplu instrument informativ, ci un text interesant și atrăgător în sine: plăcut, frumos, obsedant, amuzant etc. Pregnanța mesajului e produsă de simetrii, repetiții, rime, ritm sau sensuri figurate. Funcția poetică se manifestă desigur în poezie, dar nu numai în ea; e prezentă în vorbirea curentă, în expresii și locuțiuni populare, în sloganuri, proverbe etc.
- o mare complexitate, dată fiind diversitatea operelor literare cât și faptul că fiecare autor își are propriul stil.
Stilul beletristic, cel mai eterogen stil al limbii române, este caracterizat printr-o mare varietate de forme, reflex al numărului mare al speciilor sale. Se poate vorbi de o libertate aproape nelimitată în utilizarea unor termeni, a unor forme gramaticale sau a unor fonetisme. Nici în sintaxă nu există limite, de la structuri sintactice simple până la fraze cu o construcție complexă și topică surprinzătoare.
Pornind de la realitate, dar transfigurând-o, cărțile de beletristică apelează la imaginea artistică, la convenție și ficțiune. Limbajele operelor de valoare au devenit modele de exprimare, producțiile artistice contribuind decisiv la formarea și dezvoltarea limbii literare. De aceea, s-a ajuns să se confunde, uneori, limba propriu-zis literară cu limbajele cărților beletristice.