Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Banda trunchiului. O poveste romantica despre briganzi si dragoste - Paul Van Ostaijen

Banda trunchiului. O poveste romantica despre briganzi si dragoste - Paul Van Ostaijen
-20%
Preț: 19,20 lei
24,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 108
Format: 140 x 200 mm
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

In 1932, Banda trunchiului, roman postum al lui Paul van Ostaijen, stirneste scandal inca de la aparitia sa, nu numai din cauza scenelor scabroase, considerate pornografice, ci si din cauza faptului ca in scrierea sa puteau fi recunoscute multe dintre persoanele de vaza. Nucleul grotestii il reprezinta amestecarea lumii criminalilor cu aceea a aristocratilor. Aici, Van Ostaijen ne arata un univers „de-a-ndoaselea”. Daca subtitlul acestei grotesti este „o poveste romantica despre briganzi si dragoste”, gasim o seama de briganzi, dar putina dragoste si deloc romantism. Niciun subiect sacru al burgheziei traditionale nu scapa de critica taioasa a lui Van Ostaijen, fie ca e vorba de societate, de casatorie, de drepturile conjugale sau dragostea romantica. „Un ton satiric este de un impact mai direct in politica si in fata maselor decit o demonstratie logica”, afirma Van Ostaijen. Reactiile de ostilitate virulenta la aparitia cartii sunt, intr-adevar, dovada ca autorul a intuit bine. Astazi, suntem mostenitorii unei povestiri grotesti care nu si-a pierdut deloc seva. – Jan H. Mysjkin

Nascut la Anvers in 1896, Paul van Ostaijen este scriitorul cel mai inovator al literelor neerlandeze din Belgia in perioada interbelica. Incepind cu Music-Hall, volum de poezii publicat in 1916, nu face decit sa innoiasca poezia flamanda. In timpul sederii sale la Berlin, intre 1918 si 1921, devine prieten cu scriitori si pictori ai miscarii Dada. La insistentele editorilor berlinezi, incepe sa scrie proza, exclusiv grotesti, un gen foarte prizat de expresionisti si dadaisti. Dupa intoarcerea sa in Belgia, autorul continua cu scrierea grotestilor, dintre care Banda trunchiului este ultima. Romanul nu va aparea decit patru ani dupa ce Paul van Ostaijen s-a stins in 1928, ros de tuberculoza, intr-un sanatoriu particular din Miavoye-Anthée, un sat in provincia Namur.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.093 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.