Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Demonologia basmului popular romanesc. Motivul zmeului - Petru Adrian Danciu

Demonologia basmului popular romanesc. Motivul zmeului - Petru Adrian Danciu
-20%
Preț: 30,40 lei
38,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 31 Mar. 2020
ISBN: 9786060230960
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 534
Format: 140 x 200 mm
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

A aborda „mitogenul zmeului”, un motiv printre multe altele din basmul romanesc, dintr-un unghi aflat „intre fenomenologie si hermeneutica”, in intentia unei posibile intoarceri in timp, deci ca istorie „inversa” sau, cum precizeaza autorul, Petru Adrian Danciu, ca moment in ordinea „arheologiei spirituale”, ne pune in fata unui „obiect cultural” a carui situare in actualitate este posibila numai prin actul lecturii, dar este raportabila, cand se urmareste aceasta, ca in studiul de fata, si la un originar aproximat nu fara aportul intuitiei operante, in anumite limite, in zona istoriei religiilor si, mai larg, a mentalitatilor. Rezulta, astfel, un construct ce ne apropie nu doar de o suprafata limitat tematica, ci si de complexitatea dinamicii campurilor mitice si religioase aflate in atingere, cu finalitate in statornicirea credintelor, riturilor si a desfasurarilor mentalitatii in geografia Daciei dupa retragerea aureliana, pe durata primirii si adaptarii crestinismului. Dar fiindca ne aflam la contactul cu o realitate spirituala care nu s-a supus si nu se va supune niciodata destructurarii intr-un regim absolut, definitiv si imprescriptibil, apreciem demersul ca fiind plasat, deci, pe terenul mai amplu si mai permisiv al culturii, sub acele auspicii putand fi oricand deschise prin functia unui „cod enciclopedic” (in formularea lui Umberto Eco). – Mircea BRAGA

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.058 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.