Sistemul bancar romanesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criza Economica - Septimiu Moga

DESCRIERE
Pornind de la experienta proprie, datorata profesiei sale, si fiind martor la toate schimbarile si provocarile petrecute in domeniu in perioada postcomunista, Septimiu Moga a inceput sa studieze istoria bancilor romanesti din Romania. In primul rand, atentia sa a fost indreptata asupra bancilor transilvanene, cu accent asupra celor clujene din perioada interbelica, pana la finalul crizei economice, subiect asupra caruia a staruit in ultimii ani si a rezultat volumul de fata. Precum insusi autorul a remarcat, studiul si analiza modului de functionare a sistemului bancar clujean a reprezentat o provocare, deoarece subiectul nu s-a bucurat de atentia constanta a cercetatorilor, iar perioada de timp avuta in vedere a fost una aparte in istoria Romaniei. Sursele de documentare spre care s-a indreptat autorul au fost numeroase si variate: fonduri arhivistice, presa, memorialistica, studii monografice, jurnale, biografii, istorii corporatiste. Metoda de cercetare este interdisciplinara, imbinand cu profesionalism modul de cercetare in istorie, cu cel din domeniul economic, ceea ce a permis evidentierea cronologiei evenimentelor si activitatilor bancare, in contextul istoric al vremii, dar si tipologia afacerilor, riscurile si slabiciunile sistemului bancar.
Prof. univ. dr. Marcela Salagean
Culegerea si interpretarea cifrelor si procentelor, incadrarea lor in peisajul politic si cultural al vremii, transformarea lor din informatii seci, nespectaculoase, in date si explicatii interesante pentru un cetatean de rand iubitor al istoriei, presupune eforturi si abilitati mai aparte decat temele ancorate in istoria politica, diplomatica sau culturala, acestea avand „in nuccae” spectaculosul, interesantul, mai usor de receptat. In cazul studiilor de istorie financiar-bancara, greutatea intelegerii locului si rolului bancilor in dirijarea economiei per ansamblu, la un moment istoric dat, se potenteaza prin termenii tehnici care sunt folositi apoi prin explicarea impactului asupra economiei si existentei comunitatii.
Prof. univ. dr. Mihai Drecin
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 43,35 leiPRP: 51,00 lei (-15%)
- Etica in afaceri integrata responsabilitatii sociale, in contextul economiei sociale - Laura Potincu53,91 leiPRP: 59,90 lei (-10%)
- 39,20 leiPRP: 49,00 lei (-20%)
Promoţii
-- 43,35 leiPRP: 51,00 lei (-15%)
- Etica in afaceri integrata responsabilitatii sociale, in contextul economiei sociale - Laura Potincu53,91 leiPRP: 59,90 lei (-10%)
- 39,20 leiPRP: 49,00 lei (-20%)
RECENZII