Editurile lui Florar
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Codul de procedura civila. Actualizat la 1. 09. 2022

Preț: 49,90 lei
Disponibilitate:
ISBN: 9786061812233
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 374
Categoria: Carti drept

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

De la ultima editie a lucrarii, la nivelul anului 2022 au intervenit patru modificari legislative relevante.

In primul rand, Legea nr. 140/2022 realizeaza corelarea dispozitiilor procedurale cu modificarile intervenite in dreptul substantial in urma Deciziei Curtii Constitutionale nr. 601/2020 prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile din Codul civil referitor la punerea sub interdictie. Aparitia in Codul civil a notiunilor de „consiliere judiciara” (corespunzatoare capacitatii de exercitiu restransa) si „tutela speciala” (corespunzatoare lipsei capacitatii de exercitiu) a determinat nevoia unei reasezari terminologice a prevederilor Codului de procedura civila in privinta „punerii sub interdictie”. (…)

In al doilea rand, este Legea nr. 173/2022 privind unele masuri necesare punerii in aplicare a Protocolului nr. 16 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Aceasta creeaza un instrument de armonizare a interpretarii si aplicarii normelor conventionale referitoare la drepturile si libertatile fundamentale. Avizul consultativ pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie il poate solicita Curtii de la Strasbourg imprumuta unele trasaturi specifice procedurii preliminare existente la nivelul Uniunii Europene in legatura cu Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dar pastreaza o serie de diferente ce il aproprie conceptual de avizul solicitat instantei supreme in sistemul dreptului procesual francez. (…)

In al treilea rand, Legea nr. 192/2022 completeaza dispozitiile referitoare la comunicarea hotararilor judecatoresti in sensul utilizarii postei electronice, daca partea a indicat datele corespunzatoare din proprie initiativa sau la solicitarea instantei. Textul este de natura sa aduca confuzie intr-o zona care se doreste predictibila. Nu este clar daca odata ce partea indica datele necesare, aceasta modalitate de comunicare este singura valabila sau daca dimpotriva, ramane la alegerea instantei ori este numai complementara comunicarii clasice.

In fine, Legea nr. 199/2022 aduce modificari in privinta contestatiei privind tergiversarea procesului. In principal, s-a urmarit constitutionalizarea textelor in urma Deciziei Curtii Constitutionale nr. 604/2020 prin stabilirea competentei de solutionare a contestatiei in favoarea instantei ierarhic superioare sau a completului de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prof. univ. dr. Traian C. Briciu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.6163 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.