Contestatia la executare silita in procesul civil roman - Alex Bogdan Arghir

DESCRIERE
Lucrarea constituie teza de doctorat a autorului, coordonata initial de regretatul prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu, apoi de reputatul prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, si are aptitudinea de a deveni un reper bine structurat, clar si inteligibil pentru a descifra operatiunea logico-juridica de analiza a unei contestatii la executare, urmarindu-se atingerea unui just echilibru intre abordarea doctrinara si practica judiciara, spre asigurarea unei interpretari conforme cu vointa reala a legiuitorului. In acelasi timp, dreptul la executare, una dintre garantiile dreptului la un proces echitabil, trebuie exercitat cu respectarea garantiilor procedurale, iar testul legalitatii nu poate fi realizat decat prin intermediul contestatiei la executare, sens in care lucrarea are un pronuntat caracter practic.
Cuprinsul lucrarii
Sub aspectul structurii lucrarii stiintifice, aceasta este impartita in sapte capitole, divizate, cu o singura exceptie, in sectiuni, iar acestea din urma, la randul lor, de regula, in subsectiuni.
Cel dintai capitol se refera la aspecte generale privind executarea silita din perspectiva: reglementarii nationale; elementelor de drept comparat (cazul Frantei); instrumentelor internationale (Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Dreptul Uniunii Europene, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si Codul mondial de executare silita). In acelasi timp, s-a facut referire la participantii si formele de executare silita, dupa care au fost evidentiate si analizate principiile fundamentale ale procedurii executionale, remarcandu-se principiul legalitatii si principiul dreptului la un proces echitabil, intr-un termen optim si previzibil.
Al doilea capitol priveste notiunea si natura juridica a contestatiei la executare silita, sens in care au fost relevate abordarile doctrinare si jurisprudentiale in materie, fara a fi omisa viziunea autorului.
Cel de-al treilea capitol abordeaza obiectul si motivele contestatiei la executare, constituind elementul central al lucrarii. Sub acest aspect a fost realizata o radiografie a jurisprudentei in materie, context in care au fost reliefate si analizate o multitudine de hotarari judecatoresti din dreptul intern, fara a omite statuarile Curtii Constitutionale a Romaniei, la fel cum am valorificat jurisprudenta CEDO si CJUE.
Al patrulea capitol trateaza conditiile de admisibilitate ale contestatiei la executare, astfel ca au fost cercetate limitele in care poate fi proteguit pe plan procesual executional un drept subiectiv.
Cel de-al cincilea capitol are in vedere judecata, hotararea si caile de atac in contestatia la executare, fiind cercetate chestiuni privind: instanta competenta sa solutioneze contestatia la executare; termenul de exercitare a contestatiei la executare; calitatea procesuala; regulile procedurale privind judecata contestatiei la executare; suspendarea executarii silite in cadrul contestatiei la executare (provizorie si propriu-zisa); hotararea judecatoreasca prin care se solutioneaza contestatia la executare si caile de atac ce pot fi exercitate impotriva acesteia.
Al saselea capitol se concentreaza pe aspectele privind contestatia la executare in procesul civil roman din perspectiva recunoasterii si executarii unei hotarari pronuntate in alt stat membru al Uniunii Europene.
Cel de-al saptelea capitol are un caracter concluziv, fiind evidentiate aspectele primordiale rezultate din cercetarea stiintifica intreprinsa.
Puncte forte: Gruparea si analizarea motivelor de contestatie la executare, urmata de prezentarea si explicarea solutiilor rezultate din jurisprudenta au fundamentat caracterul aplicativ al prezentului demers, contribuind astfel la previzibilitatea actului de justitie in materie executionala; just echilibru intre abordarea doctrinara si practica judiciara, analiza critica si rigoare argumentativa, caracter interdisciplinar prin raportarea concomitenta la standardele CEDO si CJUE in materie; contributii personale numeroase, semnificative si curajoase, alaturi de insemnate referinte bibliografice nationale si internationale.
Public-tinta: judecatori, avocati, executori judecatoresti, auditori de justitie, justitiabili, orice alte persoane interesate de institutia contestatiei la executare (e. g., studenti, masteranzi, doctoranzi).
Despre autor: Alex Arghir este absolvent al Institutului National al Magistraturii, judecator definitiv cu o experienta de peste 12 ani, in prezent exercitandu-si activitatea la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IV-a civila, formator colaborator in cadrul Institutului National al Magistraturii la materiile Drept procesual civil si Drept civil. Litigii cu profesionisti, conducator de seminar la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” la disciplina Drept procesual civil, doctor in drept, lector la conferinte/dezbateri juridice si cu activitate publicistica in domeniul juridic.
RECENZII