Importanța manualelor pentru clasa a 6-a în procesul educațional
Fiecare carte din gama de manuale clasa a 6 a contribuie la facilitarea procesului de învățământ. Astăzi este de neconceput o oră de curs fără manuale. Ciclul gimnazial este o etapă esențială pentru copii, care se familiarizează cu materii noi, aprofundează cunoștiințe interesante din cadrul materiilor deja familiare – matematica, limbile străine, comunicarea în limba română.
Programa școlară pentru clasa a 6-a este realizată de specialiști în domeniul educației, pentru a oferi elevilor un cumul de informații utile și valoroase, cu aplicabilitate practică, din cât mai multe domenii. O parte din manuale pentru clasa a șasea beneficiază de CD – suport digital, pentru a fi mai ușor folosite în cadrul orelor online. Aceste manuale și cărți sunt realizate de edituri de prestigiu, care transpun în file tipărite cele mai interesante lecții și concepte, sistematizate în capitole și unități de învățare. Frumos colorate, cu planșe, schițe și desene, manualele sunt scrise într-un limbaj adecvat elevilor, conțin informații actualizate și respectă programa școlară aprobată de Ministerul Educației.
Seria de manuale clasa 6 înseamnă suport educațional pentru orele de matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, biologie, limbi străine, TIC, educație plastică, religie și alte discipline opționale. Alegerea manualelor de către profesori este destinată unui proces de predare cât mai facil de parcurs de către elevi, iar calitatea acestor manuale școlare conduce la rezultate mai bune în pregătirea elevilor. Completate cu materiale auxiliare – culegeri, teste, antologii literare, atlase geografice sau istorice, dicționare sau beletristică – manualele școlare reprezintă principala sursă de informare, de cunoaștere dar și de verificare a noțiunilor învățate.
Limba română predată din manualele pentru clasa a 6-a înseamnă pentru elevi un prilej de lecturi interesate din carte, exerciții de comunicare orală, redactare și scriere.
Matematica pentru clasa a 6-a introduce elevilor noțiuni de teoria mulțimilor, rapoarte și proporții, mulțimea numerelor raționale, elemente de geometrie, ecuații. Introducerea noilor noțiuni de algebră și geometrie înseamnă un plus de dificultate, de aceea elevii au nevoie să își sistematizeze mai clar ideile și cunoștiințele folosind manualul.
La fizică, elevii clasei a 6-a studiază mărimi și măsurători, fenomene mecanice, termice, electrice, magnetice, optice, iar noțiunile teoretice explicate în manual se completează cu aplicații practice. Biologia de clasa a 6-a aduce în atenția elevilor noțiuni despre elemente de nutriție din lumea vie, organisme și relația dintre ele. Paginile manualelor conțin ilustrații frumos colorate, planșe și grafice utile pentru o învățare cât mai plăcută a materiei. Cărțile de geografie clasa a 6-a aduc elevilor informații despre om și activitățile umane, despre continentul pe care trăim, folosind repere geografice, hărți și tabele. Primele atlase și cărți de călătorie facilitează apropierea elevilor de această materie captivantă.
Studiul istoriei este structurat în elemente teoretice, studii de caz, recapitulări și evaluare, iar manualele cuprind informații despre Europa, călătorii, națiuni și naționalități. Frumusețea epocilor istorice este prezentată sistematic și grupat logic pe capitole pentru ca ideile și noțiunile, datele și cifrele să fie reținute cât mai ușor.
Manualele de limbi străine continuă demersul educativ al anilor anteriori, îmbogățind vocabularul elevilor cu noi cuvinte și noțiuni, cu elemente de gramatică, prin mici lecturi, dialoguri și texte literare din cărți celebre. Aceste materiale didactice facilitează prin ascultarea lecției pe CD o pronunție mai corectă, în limba engleză, franceză, italiană, etc. O educație completă înseamnă evident și stăpânirea unei limbi de circulație internațională, de aceea manualele au rolul de a ajuta cât mai mult elevii și profesorii în acest sens.
Cărțile și manualele de educație plastică reprezintă un instrument de cultivare a simțului artistic al elevilor, prin prezentări teoretice dar și numeroase exerciții practice de desen, pictură sau modelaj.
Orele de religie predate la școală sunt completate de lectura manualelor, indiferent de cultul religios de care aparține elevul. Fiecare lecție reprezintă o punte către spiritualitate, cu învățăminte morale și etice utile pentru viață.
Manualele de consiliere și dezvoltare personală contribuie la evoluția psihologică a elevilor, la o mai bună orientare în vederea alegerii profesiei dar și pentru identificarea vocației. Lecțiile sunt mai simplu predate dacă sunt însoțite de un material didactic adecvat. Cărțile necesare predării materiei Educația Socială conțin elemente legate de caracteristici ale societății contemporane, valori și principii, ca structură teoretică, alături de proiecte educaționale utile elevilor de clasa a 6-a.
Educația tehnologică aduce în atenția elevilor din clasa a 6-a noțiuni utile despre așezările umane, mediul construit, rețele de utilități, căi și mijloace de transport, proiectarea și amenajarea spațiilor.
Fiecare din aceste manuale, în diferite versiuni și ediții, se regăsește în oferta online a editurii Delfin. Aici se pot achiziționa simplu, prin lansarea unei comenzi online, toate manualele necesare unui elev de clasa a 6-a. Livrarea rapidă și calitatea produselor comercializate de librăria Delfin a convins deja numeroși cititori – elevi, părinți sau profesori, care beneficiază de cele mai noi apariții pe piața editorială de carte școlară.
Comentarii