Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Biserica Sfantul Gheorghe Mogosoaia - Doina Mandru

PRP: 31,88 lei (-14,99%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,10 lei
Diferență: 4,78 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789737866127
Anul publicării: 2014
Pagini: 112
Categoria: Sfaturi Practice

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Lucrarea este prefatata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care precizeaza:
„Sfertul de secol in care a domnit Sfantul Voievod Martir Constantin Brancoveanu (29 octombrie 1688 – aprilie 1714) a fost marcat de spiritul sau harnic si jertfelnic pentru pastrarea credintei crestine in vremuri de stapanire otomana. Ctitor si binefacator al locasurilor de cult din Tara Romaneasca Transilvania si Moldova (Ismail), marinimos ajutator al crestinilor ortodocsi din Rasaritul crestin, sirieni, georgieni sau arabi, Sfantul Martir Constantin Brancoveanu ramane in constiinta istoriei ca un neclintit marturisitor al credintei crestine ortodoxe si un promotor al culturii romanesti.
Profunzimea sintezei brancovenesti intre credinta si cultura, intre valorile artistice ale Rasaritului si cele ale Apusului, s-a dezvoltat creativ intr-un stil artistic distinct in istoria civilizatiei europene, cunoscut sub numele de stilul brancovenesc. Sunt emblematice manastirile: Hurezi, cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala din Tara Romaneasca pastrat, Brancoveanu de la Sambata de Sus, din Tara Fagarasului, sau bisericile: Sfantul Gheorghe – Nou din Bucuresti si paraclisul Sfantul Gheorghe al curtii domnesti de la Mogosoaia.
In apropierea Cetatii Bucurestilor, la Mogosoaia, intre 1681 si 1705, Sfantul Voievod Martir Constantin Brancoveanu avea sa zideasca una dintre cele mai remarcabile resedinte domnesti din epoca medievala romaneasca, aceasta fiind pentru vreme de treizeci de ani locul preferat de „tihna” al domnitorului. Pe latura dinspre rasarit a curtii domnesti de la Mogosoaia, Sfantul Martir Constantin Brancoveanu avea sa construiasca un paraclis inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, zidire finalizata in septembrie 1688, cu putin timp inainte de a fi ales domnitor al Tarii Romanesti (29 octombrie 1688).
Paraclisul domnesc este cunoscut si ca „biserica Sfantul Gheorghe din pajiste”, denumire frumos consemnata in pisania asezata de ctitori deasupra intrarii in biserica. Intr-o prima faza, la 1688, biserica a fost pictata partial, lucrare executata de celebrul mester Constantinos, pentru ca mai apoi, la 1705, sa fie finalizat intreg ansamblul pictural.
Paraclisul curtii domnesti de la Mogosoaia surprinde prin cateva elemente de arhitectura si iconografie inedite, exercitii ce aveau sa fie ulterior dezvoltate sau reinterpretate la Hurezi sau la alte ctitorii apartinand epocii brancovenesti si postbrancovenesti. Arhitectural, se pot observa modenatura fatadelor sustinute de un registru de arcade semicirculare intretaiate, sugerand supletea gotica, turnuletul clopotnita (refacut din caramida aparenta in prima jumatate a veacului al XX-lea), dar si ancadramentele de piatra ale ferestrelor, frumos sculptate cu motive imprumutate si reinterpretate din arta Renasterii italiene. La interior, ansamblul pictural, recent conservat si restaurat, prezinta o fericita sinteza a iconografiei bizantine, exprimata intr-un stil autentic, original, prin marcarea unor teme si subiecte teologice importante, relevante atat pentru spatiul liturgic al bisericii, cat si pentru ctitori. De pilda, aparitia Imnelor mariale din pronaos si dezvoltarea acestora poate fi si o consecinta directa a evlaviei deosebite pe care o aveau „coconii Brancoveni” pentru Maica Domnului. In ansamblu, programul iconografic al bisericii Mogosoaia sta, tainic, sub semnul martiriului, putand fi remarcata prezenta numerosilor sfinti mucenici ale caror vieti marturisitoare au constituit adevarate modele pentru familia Brancovenilor.
[…] La implinirea a 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brancoveni, aducem rugaciuni de multumire Preasfintei Treimi si cuvinte de recunostinta tuturor celor care si-au indreptat atentia si osteneala pentru dainuirea peste vremuri a memoriei Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu si celor care au contribuit la salvarea ctitoriilor brancovenesti, demne marturii ale spiritualitatii si jertfelniciei neamului romanesc.
O marturie in acest sens este si monografia prezenta, care apare la momentul solemn al resfintirii picturii bisericii Sfantul Gheorghe – Mogosoaia, in Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni (2014).”

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.7356 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.