Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Pachet Ingrijiri speciale acordate pacientilor si Urgentele medico-chirurgicale, autor Lucretia Titirca

Pachet Ingrijiri speciale acordate pacientilor si Urgentele medico-chirurgicale, autor Lucretia Titirca
-10%
Preț: 75,69 lei
84,10 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 19 Apr. 2021
ISBN: 7501
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 862
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Pachet Ingrijiri speciale acordate pacientilor si Urgentele medico-chirurgicale, autor Lucretia Titirca

 

Urgentele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistentii medicali, editia a III-a (Lucretia Titirca)

 

Urgentele medico chirurgicale sunt evenimente care pot pune viata unui om in pericol. Fara a face apel la exgerari, domeniul chirurgical aferent studiilor medicale trebuie trata cu cea mai mare seriozitate. Viata multor oameni poate depinde de aptitudinea noastra de a activa in blocul operator.  Atat timp cat reprezinta mana dreapta a medicilor, toti si toate asistentele medicale trebuie sa cunoasca un minim de interventie in astfel de cazuri.

            Lucretia Titirica este considerata a fi una dintre cele mai prolifice personalitati romanesti in materie de asistenta medicala. Vasta sa experienta se regaseste acum intr-o carte  dedicata tuturor asistentilro medicali, carte ce cuprinde sinteze din activitatea urgentista a interventiilor medico chirurgicale. Mai mult de cat atat, astfel de urgente pot interveni in toate etapele in care pacientul este supus interventiei, iar aici ne referim la:

- urgente initiale care duc spre interventia chirugicala

- urgente declanste in timpul interventiei

- urgente post operatorii

            In primul caz, urgentele trebuie sa fie abordate in regim prioritar, fapt pentru care trebuie sa cunoastem cum este de preferat sa intervenim in fiecare caz. Urgentele unui reflux gastro-esofacian sunt mai putin prioritare fata de urgentele iscate in cadrul unui AVC sau al unei crize hapatice. In cazul urgentelor din timpul interventii, trebuie sa stim cum sa actionam in cazul in care pacientul intra in depresie respiratorie, sufera o hemoragie, dar si in alte cazuri in care viata acestuia depinde de cateva secunde. In ultima situatie, urgentele poat aparea in functie de mai multi factori printre care amintim: infectiile nosocomiale, reactii adverse la tratament, actiunea unui organism de a respinge un organ transfuzat, dar si multe alte cazuri.

 

            Doamna asistent medical, Lucretia Titirica, ne va oferi in aceste pagini, o sinteza extrem de utila in care vom putea profita de experienta dansei in domeniu, pentru a ne putea perfectiona si noi, in meseria noastra de zi cu zi, cea de asistenti medicali.

 

            Chiar daca in timpul acestei pandemii, toate formele de educatie s-au mutat in online, chiar daca acum gasim tot felul de tutoriale pentru fiecare domeniu, noi suntem clasici, atunci cand este nevoie. Cartea Urgente medico chirurgicale Lucretia Titirca este rodul unor decenii de invatamant clasic. Fiecare fila este scrisa cu atentie si rigurozitate pentru a asigura tuturor celor ce incep acest drum, un start plin de incurajare si profesionalism.

Urgentele aparatului respirator. Urgentele aparatului cardiovascular. Urgentele abdominale. Urgentele renale Si urologice. Urgentele neurologice. Intoxicatiile acute exogene. Urgentele in pediatrie. Urgentele in obstetrica-ginecologie. Urgentele otorinolaringologice. Urgentele in oftalmologie. Socul. Traumatismele. Urgentele datorate agentilor fizici Si chimici. Primul ajutor in muScatura de Sarpe. Mic dictionar de termeni folositi in lucrare.

 

            Rod al experientei de decenii a autoarei, atat ca asistenta medicala intr-un mare spital judetean, cat Si de cadru didactic intr-o Scoala tehnica sanitara, lucrarea de fata este o prezentare - sub forma de conspecte - a situatiilor de prima urgenta intalnite in activitatea de zi cu zi a oricarui cadru mediu sanitar, atunci cand, nefiind prezent medicul, acesta trebuie sa intervina de urgenta Si sa acorde un prim ajutor cat de cat competent. Meritul principal al lucrarii consta in excelenta sistematizare a tematicii vaste a urgentelor medico-chirurgicale, bazata pe o vasta bibliografie, ceea ce usureaza mult studiul miilor de cadre medii care nu au la indemana atata material Si care, iata, prin intermediul acestei carti au acces la un instrument de perfectionare, indispensabil in activitatea lor.

 

            Experiența acesteia în cadrul educational este un mare plus pentru toți cititorii acestei sinteze pentru asistentii medicali. Confruntata cu probleme din sistemul educational, doamna Lucretia Tititrica isi dorește să ne ofere un material care sa cuprinda aspectele esentiale pe care un asistent medical trebuie sa le cunoască în momentul practicarii. Fie ca vom folosi acest ghid pentru urgențe medico-chirurgicale pentru consolidarea cunostiintelor sau pentru un indrumator de cariera, acest ghid este un câștig pentru toti cei ce activeaza in domeniul medical si nu numai.

            Lucrarea Urgente medico chirurgicale de Lucretia Titirca poate fi si un ghid pentru pasionatii de medicina, in vedere consolidarii culturii generale din domeniul medical.

 

            Despre autor:

 

            Lucretia Titirca este considerata cea mai proeminenta personalitate romana contemporana a profesiei de asistent medical, a facut pionierat prin cartile scrise si a dus o munca asidua pentru afirmarea si dezvoltarea acestei profesii, fiind asemănata cu celebrele sale înaintase în domeniu: Florence Nightingale, Edith Cavell si Virginia Henderson, femei care au dat identitate profesiei, au pus bazele nursingului modern în lume si si-au dedicat viaţa ingrijirii sanatatii si alinarii suferintei umane.

 

            Doamna Titirca, devenita o legenda vie în asistenta medicala din ţara noastra, a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregatirii de profesionisti în domeniu, manuale care se regasesc în programele de învatamant, examene şi concursuri. Principalele lucrari publicate sunt: Breviar de explorari functionale si îngrijiri speciale acordate bolnavului; Dicţionar de termeni pentru asistentii medicali; Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale; Ingrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistentii medicali; Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistentii medicali.


            Detine o colectie impresionanta de diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţara sau în strainatate – Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, precum si numeroase premii pentru contributia importanta la afirmarea profesiei de asistent medical în Romania si în întreaga lume.


            In anul 2002, a primit diploma de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, ca o recunoaştere deosebita a activitatii sale de peste 40 de ani în slujba profesiei de asistent medical şi a oamenilor.

            M-am orientat spre invatamantul sanitar si am satisfactia interioara de a fi pregatit 45 de generatii de absolventi pe parcursul intregii mele cariere.
În anul 1964 am devenit profesoara de „ Tehnica Îngrijirii Bolnavului ”, dar şi director adjunct al filialelor din Baia Mare si Sighet ale Scolii Tehnice Sanitare din Satu În perioada anilor 1971-1973 am fost director adjunct al Scolii Sanitare din Baia Mare, institutie nou înfiintata.

            În 1974 am fost numita asistent medical sef coordonator al Spitalului Judetean din Baia Mare, functie pe care am detinut-o pana la pensionare, în 1989, dar nu m-am oprit aici. Desi as fi putut alege odihna dupa o viata foarte activa, în 1994 mi-am infiintat propria institutie de pregatire a asistentilor medicali: Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” din Baia Mare, care a primit acreditare si al carei director am fost.
Numai după ce au survenit probleme de sanatate care mi-au restrans posibilitatile de a lucra, practic de trei ani si jumatate, am predat scoala în mod dezinteresat, fara nicio pretentie materiala, unui profesor care sa duca stafeta mai departe, cu împacarea sufleteasca şi convingerea ca am facut ceea ce trebuia, Incredintand institutia omului potrivit, care sa nu faca niciun compromis.
Dar nici în prezent nu mi-am încetat activitatea, lucrand ca director-fondator al Fundaţiei de Ingrijiri la Domiciliu „ Crucea Alb- Galbenă ”.

Autoarea majoritatii cartilor dupa care au invatat asistentii medicali din Romania.

 

– Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali. Ghid de nursing
– Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului  Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului
– Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali (Manual pentru colegiile si scolile postliceale sanitare)
– GHID DE NURSING cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale  GHID DE NURSING cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale
– Dictionar de Termeni pentru Asistentii Medicali Ed. a 7-a.

           

            Viata oricarui cetatean poate fi amenintata, la un moment dat, de o suferinta aparuta brusc, care-l aduce intr-o situatie critica acuta ce trebuie rezolvata de serviciul sanitar cu promptitudine si deosebita competenta.

 

            Asistenta medico-chirurgicaIa solicita zi si noapte corpul sanitar, culminand cu un efort eroic in caz de calamitati. Eficienta asistentet de urgenta impune o munca dusa in echipa, In care cadrele medii sunt.. mana dreapta” a medicilor. Aceasta munca In echipa, pentru a fi eficienta, cere din partea fiecaruia multa daruire, dar in acelasi timp multa responsabilitate. Spiritul acestei responsabilitati cere la randul ei constiinta si competenta profesiona la, care sa asigure pentru bolnavul de urgenta, a carui viata este amenintata a se sfarsi uneori in cateva zile, dar si in cateva ore sau minute chiar, aplicarea imediata a tuturor masurilor terapeutice care sa inlature cauzele care se opun supravietuirii.

 

            Competenta corpului sanitar, pusa in valoare de o buna organizare si dotare a asistentei de urgenta, impune, din partea medicilor si a cadrelor medii, o continua pregatire si perfectionare prin cunoasterea teoretica si practica a intregului arsenal terapeutic venit sa puna stavila mortii si sa ofere sanse optime pentru viata. In aceasta lupta cu moartea, factorul.. timp calitativ este esential, prin timpul calitativ intelegem calitatea masurilor terapeutice de prim ajutor aplicate competent si in cel mai scurt timp de la debutul suferintei acute.

            Din acest motiv, tratand cu seriozitate urgentele medico chirurgicale, dorim sa punem in valoare efortul doamnei Lucretia Titirica de a aduce studenților un manual, un ghid pentru a-i ajuta si pentru a le oferi o sinteza clara si concisa asupra modurilor de interventie, în situatiile ce se impun.

 

 Cu cat aceste masuri vor fi aplicate mai prompt si corect, cu atat cresc mat mult sansele de viata ale bolnavului de urgenta. In fata urgentei deci trebuie ca tot corpul sanitar sa cunoasca bine si corect ce are de facut, fara lipsuri si fara erori, chiar minore.

 

            Urgenta nu ne da ragazul sa consultam manuale pentru a actiona cu competentn necesara si, de multe ori, cadrul mediu este pus in situatia de a actiona singur. In acelasi timp competenta, bazata numai pe rutina, pe experienta, poate lipsi bolnavul de ameliorarile terapeutice aduse de progresele continue ale stiintei medicale. In acest sens, pentru ridicarea com petentei fiecarui cadru mediu, lucrarea.. Urgentele medico-chirurgicale pentru cadre medii” a carei autoare este Lucretia Titirca, este deosebit de utila, raspunzand acestor imperative.

            Mainile tuturor medicilor, mainile tuturor aistentilor medicali, iar nu in ultimul rand, mainile tuturor ce isi doresc sa ajute, ar trebui tina in ele aceasta carte. Este important pentru noi toti sa stim ce urgente pot aparea in viata noastra, dar si in viata celor dragi noua. Poate ca noi nu suntem medici, dar poate ca ne dorim sa facem un cadou frumos. Poate ca noi nu profesam ca si asistenti, dar avem apropiati cu grad de risc al sanatatii. Indiferent de statutul nostru, nu trebuie sa fii medic pentru a interveni, trebuie sa fii om. Doaman Lucretia Titirica este un om minunat si ne va invat cu acest carte Urgente medico chirurgicale, cum sa intervenim la nevoie.

 


             Autoarea pe care o cunosc si o stimez de mai multa vreme, are o practica indelungata de cadru mediu; fiind de multi ani asistenta medicala sefa, coordonatoare intr-un spital judetean de prestigiu (Baia Mare) si o experienta didactica bagam ca directoare adjuncta a unei scoli tehnice sanitare. Aceasta activitate deosebit de meritorie In asistenta medicala si in invatamant, i-a dat posibilitatea sa simta necesiuuea acestui indreptar pentru mai buna pregatire a corpului sanitar mediu in asistenta de urgenta si, in acelasi timp, i-a usurat sarcina de a trata in acest vademecum temele cele mai utile de cunoscut in urgente, folosind totodata un limbaj clar, concis si accesibil acestui nivel de pregatire medicala. Am convingerea unei inestimabile reusite, in atingerea scopului pe care si l-a propus, aducand o contributie deosebita la peifectionarea si modernizarea pregatirii in asistenta de urgenta a minunatului nostru corp de cadre medii.

Lucretia Titirca urgente medico chirurgicale

Din cuprins:

Urgentele aparatului respirator
Urgentele aparatului cardiovascular
Urgentele abdominale
Urgentele renale si urologice
Urgentele neurologice
Intoxicatiile acute exogene
Urgentele in pediatrie
Urgentele in obstetrica-ginecologie
Urgentele otorinolaringologice
Urgentele in oftalmologie
Socul
Traumatismele
Urgentele datorate agentilor fizici si chimici
Primul ajutor in muscatura de sarpe
Mic dictionar de termeni folositi in lucrare.

Ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistenti medicali, pentru colegiile si scolile postliceale sanitare, Editia a IX-a (Lucretia Titirca)

 

Cartea despre Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali este redactata de Lucretia Titirca, Elena Dorobantu, Florica Udma si a aparut in anul 2008 la editura Viata Medicala Romaneasca. Editia din 2015 marcheaza o recunoastere a valorii acestui volum, fiind cautat si apreciat de asistentii medicali, elevii si studentii din invatamantul de profil, cei care studiaza in colegii si scoli postliceale sanitare. Fiecare capitol detaliaza metode si îngrijiri speciale acordate pacienţiilor de către asistenţii medicali, fiind inspirata de cariera si experienta de-o viata a doamnei Lucretia Titirca.

DESCRIERE

Prezentare - Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali.

Cartea redactata de Lucretia Titirca detaliaza  in capitole diferite tipuri de ingrijiri acordate pacientului de catre asistentul medical, in functie de afectiuni si boli.

Cuprins:

Ingrijirea pacientului cu afectiuni/deficiente ale aparatului respirator ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)... 34

Ingrijirea pacientului cu afectiuni/deficiente ale aparatului cardiovascular ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)... 49

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni ale aparatului digestive si ale glandelor anexe ( Elena Dorobantu)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni/deficiente ale aparatului renal ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)

Ingrijirea pacientilor in stare grava ( Lucretia Titirca)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni oftalmologice (Elena Dorobantu)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni oto-rino-laringologice ( Elena Dorobantu)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni ale aparatului genital ( Florica Udma)

Ingrijiri acordate in obstretica (Florica Udma)

Ingrijiri in pedriatrie. Cresterea, dezvoltare, maturitate ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)

Ingrijirea pacientilor cu boli infecto-contagioase ( Lucretia Titirca)

Ingrijirea pacientului cu afectiuni/deficiente dermatologice ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni neurologice ( Lucretia Titirca)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni/deficiente psihiatrice ( Gherghinica Gal, Monica Seuchea)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni reumatice ( Elena Dorobantu)

Ingrijirea pacientilor cu afectiuni endocrine ( Florica Udma)

Ingrijirea pacientului cu afectiuni hematologiec(Elena Dorobantu)

Ingrijirea pacientului cu boli metabolica si de nutritie( Elena Dorobantu)

Ingrijirea persoanei varstnice ( Gherghinica Gal, monica Seuchea)

Ingrijirea pacientilor cu SIDA ( sindromul de imunodeficienta dobandita ) ( Lucretia Titirca)

Ingrijirea pacientului in faza terminala (Gherghinica Gal, monica Seuchea)

Plan de ingrijire ( I) a unui pacient cu multiple afectiuni in STI

Plan de ingrijire ( II)

Postfata

Bibliografie

Aceasta carte despre ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali este de un real folos tuturor celor care se pregatesc pentru profesii medicale, studentilor si elevilor din invatamantul medical. Volumul scris de Lucretia Titirca - ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali este unul din cele mai des folosite manuale in domeniul nursingului.

Despre autor:

Considerata cea mai proeminenta personalitate romana contemporana a profesiei de asistent medical, a facut pionierat prin cartile scrise si a dus o munca asidua pentru afirmarea si dezvoltarea acestei profesii, fiind asemănata cu celebrele sale înaintase în domeniu: Florence Nightingale, Edith Cavell si Virginia Henderson, femei care au dat identitate profesiei, au pus bazele nursingului modern în lume si si-au dedicat viaţa ingrijirii sanatatii si alinarii suferintei umane.

Doamna Titirca, devenita o legenda vie în asistenta medicala din ţara noastra, a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregatirii de profesionisti în domeniu, manuale care se regasesc în programele de învatamant, examene şi concursuri. Cartile despre  ingrijiri speciale acordate pacientilor de Lucretia Titirca sunt folosite de generatii de elevi din invatamantul mediu sanitar, de catre asistentii medicali si studentii la facultatea de medicina.

Principalele lucrari publicate sunt: Breviar de explorari functionale si îngrijiri speciale acordate bolnavului; Dicţionar de termeni pentru asistentii medicali; Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale; Ingrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistentii medicali; Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistentii medicali.

Cartea despre ingrijiri speciale acordate pacientilor - lucretia titirca, este una din cele mai apreciate volume pentru asistentii medicali si cei care se pregatesc pentru examene in invatamantul mediu sanitar.

Detine o colectie impresionanta de diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţara sau în strainatate – Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, precum si numeroase premii pentru contributia importanta la afirmarea profesiei de asistent medical în Romania si în întreaga lume.

In anul 2002, a primit diploma de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, ca o recunoaştere deosebita a activitatii sale de peste 40 de ani în slujba profesiei de asistent medical şi a oamenilor.

”M-am orientat spre invatamantul sanitar si am satisfactia interioara de a fi pregatit 45 de generatii de absolventi pe parcursul intregii mele cariere.

In anul 1964 am devenit profesoara de „ Tehnica Ingrijirii Bolnavului ”, dar si director adjunct al filialelor din Baia Mare si Sighet ale Scolii Tehnice Sanitare din Satu In perioada anilor 1971-1973 am fost director adjunct al Scolii Sanitare din Baia Mare, institutie nou infiintata.

In 1974 am fost numita asistent medical sef coordonator al Spitalului Judetean din Baia Mare, functie pe care am detinut-o pana la pensionare, in 1989, dar nu m-am oprit aici. Desi as fi putut alege odihna dupa o viata foarte activa, in 1994 mi-am infiintat propria institutie de pregatire a asistentilor medicali: Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” din Baia Mare, care a primit acreditare si al carei director am fost.

Numai dupa ce au survenit probleme de sanatate care mi-au restrans posibilitatile de a lucra, practic de trei ani si jumatate, am predat scoala imoddezinteresat, fara nicio pretentie materiala, unui profesor care sa duca stafeta mai departe, cu impacarea sufleteasca si convingerea ca am facut ceea ce trebuia, Incredintand institutia omului potrivit, care sa nu faca niciun compromis.

Dar nici in prezent nu mi-am incetat activitatea, lucrand ca director-fondator al Fundatiei de Ingrijiri la Domiciliu „ Crucea Alb- Galbena ” spune Lucretia Titirca.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.076 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.