Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Copiii se nasc pentru a fi fericiti - Gloria Francella

Copiii se nasc pentru a fi fericiti - Gloria Francella
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 19 Apr. 2021
ISBN: 9786069480595
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 52
Categoria: Beletristica
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

20 noiembrie 1989 marcheaza un moment fundamental in procesul de aparare si promovare al Drepturilor Omului, prin „Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului”. Aceasta conventie puncteaza nu doar o transformare a cadrului legislativ, ci si a mentalului societal, intrucat, pentru prima data, minorii sunt considerati nu doar persoane care au nevoie de asistenta si protectie, ci si cetateni capabili de a emite pareri personale. Astfel, pactul interstatal sustine doua principii esentiale: de aceste drepturi beneficiaza toti minorii, indiferent de limba vorbita, de gen sau de mediul socio-cultural de provenienta. Si, pe de alta parte, se urmareste intotdeauna bunastarea vietii minorului, cautandu-se alegerile optime pentru cresterea si dezvoltarea sa.

Dar, pentru ca mesajul conventiei sa-si atinga scopul in randul beneficiarilor sai – cunoasterea drepturilor, constientizarea importantei si implementarea lor –, continutul trebuia desvrajit de aura birocratica si extras din paradigma limbajului de lemn specific. Astfel, in anul 2016 apare pentru prima data, in limba italiana, o varianta versificata a conventiei, dedicata copiilor: „I bambini nascono per essere felici. I diritti li fanno diventare grandi”, scrisa de Vanna Cercenà si ilustrata de Gloria Francella. Sub egida Casei Editoriale Signatura, cartea este tradusa cu titlul „Copiii se nasc pentru a fi fericiti. Iar cunoscandu-si drepturile, devin adulti fericiti”.

„Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului” contine 43 de articole si inregistreaza toate actiunile care fac referire la copii. Din punct de vedere semantic, paragrafele au atat caracter general, cat si specific.

In prima parte a paginilor se indica numarul articolului si se enunta extrasul. Acesta este versificat, precizandu-se si alte paragrafe care se inscriu in aceeasi sfera tematica. In cadrul aceastei structuri tripartite se dezbat aspecte referitoare la cadrul general al vietii copilului, dar si la identitate, familie, participare, educatie, protectie, sanatate sau informare. Mai mult decat atat, desi in carte sunt ilustrate doua sau chiar trei puncte apartinand fiecarui subiect, informatiile furnizate nuanteaza fiecare problematica. De exemplu, sub cupola dreptului la protectie sunt stipulate obligatiile statelor de a proteja copiii de orice forma de violenta, de orice forma de exploatare sau de a garanta protectia si ingrijirea, in caz de conflict armat.

Autoarea Vanna Cercenà consemneaza si articolul 43 care se ocupa de implementarea conventiei la nivel global si ofera, la finalul cartii, o scurta contextualizare a demersului pentru Drepturile Copilului, amintind si de Amnesty International.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.071 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.