Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Eu, Autorul. Reprezentari auctoriale in literatura si pictura. Din Antichitate pana in Renastere - Raluca Duna

Eu, Autorul. Reprezentari auctoriale in literatura si pictura. Din Antichitate pana in Renastere - Raluca Duna
-5%
Preț: 38,30 lei
40,32 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 20 Apr. 2021
ISBN: 9786068126388
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 400
Categoria: Beletristica
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Volumul Ralucai Duna “ofera imaginea unui proiect de cercetare de o reala temeritate in campul teoriei literare romanesti, dar si al comparatisticii” (Adriana Babeti). Lucrarea se incadreaza intr-o zona interdisciplinara putin frecventata In cultura romana, ocupandu-se de figura autorului, In literatura si pictura, Intr-un efort de a contura o viziune ampla, sintetica de istoria formelor culturale. Aceasta perspectiva de sinteza comparatista este de asemenea putin abordata In cultura romana contemporana. In plus, sunt tratate subiecte, analizati autori sau carti importante ale culturii europene, care la noi sunt putin cunoscute si comentate, partial traduse sau complet ignorate.

Prin tematica, deschidere interdisciplinara, perspectiva si originalitate, aceasta cercetare, riguros academica si imbratisand o zona larga de interes (istorie si teorie a artei, literatura, filozofie a culturii, istoria formelor culturale etc.) apropie cercetarea romaneasca de nivelul cercetarilor comparatiste actuale din Statele Unite si Europa.

Eu, Autorul ofera imaginea unui proiect de cercetare de o reala temeritate in campul teoriei literare romanesti, dar si al comparatisticii. (…) Ceea ce mi se pare intru totul remarcabil este nu doar repertorierea, descrierea si interpretarea momentelor exemplare ale traseului temei autoportretistice in istoria artei, respectiv a literaturii, ci si modul constant in care autoarea relationeaza cele doua campuri, precum si plasarea acestora intr-un amplu context cultural, social, ideologic, politic, religios. Astfel, elementele de continuitate, dar mai ales de discontinuitate creator-inovativa intre Antichitatea occidentala, etapele Evului Mediu si Renastere devin relevante atat in pictura, cat si in literatura.

Adriana Babeti

Raluca Duna isi dezvolta demonstratia teoretica prin panoramarea istoriei autobiografiei si autoportretului din Antichitate pana in secolul al XVII-lea. Intr-un sens, ea construieste o adevarata biografie (in sensul lui Adrian Marino) a temei auctorialitatii. Lucrarea isi propune sa demonstreze emergenta conceptului modern de autor, discutand in paralel formele de manifestare ale auctorialitatii in literatura si in pictura. Autoarea se pozitioneaza interdisciplinar (sau chiar transdisciplinar), cautand schema mentala comuna celor doua arte. (…) In totul, lucrarea face dovada unei admirabile maturitati si sigurante de sine a scrisului, a unor lecturi bogate, ce ii sprijina ideile si intuitiile si care nu ii deformeaza propriul stil si discurs, asigurand un bun echilibru intre eruditie si cercetarea proprie.

Corin Braga

Iata o carte care are curajul sa avanseze puncte de vedere noi asupra unei perioade istorice acoperite de stereotipii si prejudecati, ceea ce nu este (si nu a fost niciodata, de altfel) la indemina oricui. Autoarea demonstreaza convingator cum alegerea temei si selectia foarte atenta a scriitorilor si a pictorilor – discutati mereu in paralel – pot determina o reconfigurare a structurilor istorice (numite conventional Ev Mediu sau Renastere). Sobra, echilibrata, fara inhibitii teoretice si fara afirmatii hazardate, Raluca Duna face, in aceasta lucrare, un tur de forta.

Carmen Musat

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.