Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Gheranda samhita

Gheranda samhita
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 27 Oct. 2020
ISBN: 9789731823171
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 336
Format: 13x20
Categoria: Spiritualitate
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Invataturile secrete ale marelui yoghin Gheranda.
Texte initiatice fundamentale
Traducere din limba sanskrita de profesor yoga Nicolae Catrina
 
Gheranda samhita este unanim considerata atat de initiati, cat si de specialisti ca alcatuind, impreuna cu Siva samhita si Hatha-yoga Pradipika, un ansamblu de lucrari fundamentale pentru practica Hatha-yoga. Veritabil manual enciclopedic de yoga, el a fost oferit initial de catre un mare intelept, numit Gheranda, discipolului sau Canda Kapali, sub forma unor serii de revelatii si initieri directe care numai ulterior au fost „fixate” in scris.
La fel ca si celelalte tratate traditionale timpurii de yoga, atat stilul, cat si viziunea specifica situeaza fara indoiala Gheranda samhita in cadrul traditiei tantrice si sivaite, si nu al celei vedantice; mai exact, el se integreaza indeosebi ca un element particular in ansamblul metafizicii si misticii scolii spirituale Kaula si al sivaismului de tip Pasupata, in cadrul caruia era adorata cu precadere ipostaza lui Siva numita Pasupati („Pastorul cel bun″ sau Ghidul spiritual al tuturor fapturilor). De asemeni, este demn de mentionat aici existenta unor afinitati certe ale acestui tratat si cu traditia Natha-yoghinilor, al carei intemeietor este considerat a fi (ca si in cazul traditiei Kaula a sivaismului din Casmir) insusi Siva Adinatha (Siva in ipostaza de Suveran Absolut al intregii manifestari).
In calitatea sa de lucrare apartinand traditiei sivaite (care, la randul ei, apartine marelui ansamblu al traditiei tantrice), Gheranda samhita ofera aproape in exclusivitate procedee spirituale care tin de asa-numita „Cale a fiintei individuale si limitate″ (Anavopaya) sau prima treapta initiatica fundamentala din cadrul sivaismului casmirian, cea in care efortul personal si purificarea interioara sunt esentiale pentru transformarea spirituala. Cu toate acestea, tehnicile yoghine secrete revelate aici permit practicantului perseverent – asa cum tratatul mentioneaza in mod repetat – atingerea succesului deplin in yoga, ceea ce inseamna atat dobandirea de numeroase puteri subtile sau oculte extraordinare (siddhi), cat si uniunea extatica si identificatoare (mukti) cu Dumnezeu insusi.
Nicolae Catrina

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.050 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.