Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Insemnarile lui Malte Laurids Brigge - Rainer Maria Rilke

Insemnarile lui Malte Laurids Brigge - Rainer Maria Rilke
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 27 Oct. 2020
ISBN: 9789737691989
Anul publicării: 2008
Pagini: 332
Format: 13x20
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Traducere de Bogdan Mihai Dascalu
Traducerea notelor de Crssu Dascalu
Postfata de Aura Christi
 
„Publicat in 1910, romanul lui Rilke constituie un varf indiscutabil. Starile sunt, aici, pretutindeni, descrise exact, incet, viu, ravasitor de viu; da, ritmurile curg, treptat-treptat, schimbandu-si respiratia, si oferind, de la un rand la altul, surpriza; ineditul, neobisnuitul, exceptionalul fiind cadrul firesc al acestui roman atipic, tensionat, printre obiceiurile casei figurand – daca admitem ca un text epic poate fi aidoma unei case, aidoma unei cetati, aidoma unui continent sau planete abia descoperite – imprevizibilul, si inca o data: imprevizibilul. Totul este neobisnuit, nou, totul poarta pecetea inevitabilului exceptional, in capul unei presupuse liste unde am inventaria exceptionalul stand atat incercarile malteene de a aborda imblanzind necunoscutul, de a fora, forja, lucra in adancurile propriului eu in plina devenire, cat si personajele care fac parte, volens nolens, din existenta acestui „cunoscator feroce al lumii interioare”
(Witold Gombrowicz), Malte: Maman, Sieversen, tata – „maistrul de vanatoare al lui Dumnezeu”, Sophie (dublura feminina a lui Malte), fata din casa, servitorul cu argintaria, pastorul dr. Jespersen, contele Christian Brahe, Mathilde Brahe, micul Erik, batrana contesa Margarete Brigge, bunica lui Malte, care „trebuie sa fi fost o mare doamna”, sambelanul, Abelone cea legata de imaginea, de o frapanta senzualitate, a unicornului… Pana si viata de la Ulsgaard, gratie penei rilkeene, se transforma mirabil intr-un soi de personaj-fundal cand plin de viata, mustind de surprize, spectacole, groaza copilaroasa si vie (ca in scena in care micul Malte descopera propria mana ca pe una straina, urmarind-o cu respiratia taiata), cand palid, zacand intr-un soi de lancezeala (ca cina de la sapte seara, cu care micul Malte incepe sa se obisnuiasca numai fiindca invata, in vreme ce ia masa, sa-i studieze pe ceilalti).”
(Aura Christi)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.066 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.