Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Natiunea socialista. Politica identitatii in epoca de aur - Emanuel Copilas

Natiunea socialista. Politica identitatii in epoca de aur - Emanuel Copilas
-5%
Preț: 36,56 lei
38,48 lei (-4,99%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 5 Mar. 2020
ISBN: 9789734655755
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 336
Format: 160x235 mm.
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Carte aparuta cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
 
De-a lungul istoriei, nationalismul a luat o multitudine de forme, de la cel civic, liberal, de inspiratie franceza, si cel romantic aparut in spatiul cultural german pina la nationalismele de factura comunista. Volumul prezinta principalele teorii cu privire la nationalism, centrindu-se pe analiza nationalismului romanesc in perioada comunista. Se urmareste evolutia acestuia din prima faza a comunismului, cind, in timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, incep sa fie folosite conceptele de patriotism socialist si natiune socialista, pina in anii regimului Ceausescu, cind se defineste national-comunismul pe coordonate ideologice care amintesc mai curind de extrema dreapta interbelica decit de doctrinele de stinga. Avind la baza o bibliografie ampla, cartea este o importanta sursa de informatii pentru studenti, profesori si cercetatori, dar si pentru publicul larg interesat de istoria comunismului romanesc.
 
Din cuprins:
Nationalismul: origini, semnificatii, consecinte, metamorfoze - Marxism, leninism, nationalism: dezbaterea continua - De la dependenta la autonomie: patriotismul socialist si natiunea socialista (1948-1965) - Problema Transilvaniei si politica PMR fata de minoritati - De la autonomie la pseudohegemonie: natiunea socialista si patriotismul revolutionar socialist (1965-1989) - Natiunea socialista si politica internationalista.
 
Emanuel Copilas (n. 1983) este asistent doctor la departamentul de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara. Este autorul lucrarilor Geneza leninismului romantic. O perspectiva teoretica asupra orientarii internationale a comunismului romanesc, 1948-1989, Iasi, Institutul European, 2012; Incursiuni in istoria politica si intelectuala a secolului XX, Iasi, Adenium, 2014; Exercitii critice. Polemici, publicistica si note de lectura, Iasi, Adenium, 2015; De la comunism la capitalism: politica romaneasca in ipostaze generale si particulare, Iasi, Adenium, 2015. Lucari editate: Liberali, liberalism, libertate: sfirsitul sau inceputul unei ideologii? (impreuna cu Sorin Adam Matei si Caius Dobrescu), Iasi, Adenium, 2015; Marele jaf (post)comunist. Spectacolul marfii si revansa capitalismului, Iasi, Adenium, 2015. A publicat articole in diferite volume colective si reviste de specialitate: East European Politics and Societies, Sfera Politicii, Studia Europaea, Revista de Stiinte Politice, Revista Romana de Geografie Politica, Impact Strategic, Geopolitica, Annales Universitatis Apulensis. Series Historica, Anuarul Institutului de Istorie George Baritiu. Series Historica, Valahian Journal of Historical Studies, Romanian Review of International Studies, Political Studies Forum, Geographica Timisensis, Colloquium Politicum, South East European Journal of Political Science, Colocviu Strategic, Symposion. Colaborator ocazional al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul si al platformei CriticAtac. Redactor al platformei SocialEast. Domenii majore de interes: teoria relatiilor internationale, ideologii politice, economie politica, sociologie politica, istorie politica, radicalism politic.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.