Clubul cartilor
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Opera poetica (I). Editie revizuita. - Paul Celan

PRP: 54,95 lei (-15%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 46,71 lei
Diferență: 8,24 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Vineri, 3 Mai. 2024
Autor:
ISBN: 9789734679881
Editura:
Anul publicării: 2019
Ediția: 2
Pagini: 312
Format: 130x200 mm.

Vreau mai multe informații!

*
?
Completați numele dumneavoastră
*
?
Completați numărul de telefon la care puteți fi contactat
*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Completați întrebarea dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Traducere din limba germana de George State
Cuvint-inainte de Andrei Corbea
 
„Intr-o poezie lirica scurta, tulburator de densa, Celan vorbeste despre «de pietre scrisele umbre». Literatura moderna este actionata de o necesitate de a explora aceasta «litografie» si écriture d’ombres. Ele se afla in afara claritatii si a pasului urmator al limbajului public. Pentru scriitorul de dupa Mallarmé, limba preseaza asupra sensului, aplatizindu-l, distrugindu-l, asa cum o vietate din adincuri este distrusa cind este adusa la lumina zilei si la presiunile reduse ale suprafetei marii. Dar ermetismul, pe masura ce se dezvolta de la Mallarmé la Celan, este una din actiunile cele mai radicale impotriva limbii din literatura moderna.” (George Steiner)
„Daca as putea demonstra ceva legat de poemele lui Celan, as spune, asa cum o fac multi: iata despre ce e vorba – de exemplu, e vorba de Auschwitz, sau tema favorita a lui Celan este Shoah (nu-i nici o urma de indoiala!) –, daca as putea dovedi asta si numai asta, as distruge poemul lui Celan. Versurile ar interesa infim daca totul s-ar reduce la ceea ce am vrut sa spun sau la ceea ce cineva crede ca poemul vrea sa spuna. De aceea incerc sa ascult ceva ce nu pot auzi sau intelege, atent sa marchez limitele lecturii mele pe masura ce inaintez in lectura mea. Este ca si cum as spune: iata ce cred eu ca poate cineva reconstitui, ce ar putea insemna aceasta, de ce este captivant, frumos si puternic, in timp ce lasam nespusul intact, inaudibil. De aici vor porni si alte lecturi. E vorba si de o etica sau de o politica a lecturii.” (Jacques Derrida)

Unul dintre spiritele care au marcat gindirea poetica europeana a secolului XX, Paul Celan (Paul Antschel) s-a nascut la Cernauti, in 1920, intr-o familie de evrei vorbitori de limba germana. Studiile universitare le incepe la Tours, unde pleaca in 1938; revine in Romania inaintea izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa 22 iunie 1941 este mobilizat in detasamentele de munca obligatorie pentru barbatii evrei la Radazani, Falticeni si Tabaresti; parintii mor succesiv in lagare din Transnistria, unde fusesera deportati in iunie 1942. In aprilie 1945 Celan se refugiaza la Bucuresti, unde va locui pina in decembrie 1947, cind paraseste definitiv Romania. Dupa sase luni petrecute la Viena, se stabileste la Paris. Studiaza la Sorbona, iar din 1959 ocupa postul de lector de limba germana la École Normale Supérieure. Poet de limba germana, Celan publica primul volum de versuri, intitulat Nisipul din urne, la Viena, in 1948; patru ani mai tirziu apare Mac si memorie, cartea care i-a adus recunoasterea criticii, urmata, rind pe rind, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanti poeti ai secolului XX: Din prag in prag (1955), Gratii de vorba (1959), Roza Nimanui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976). De asemenea, va traduce in germana din, printre altii, Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelstam, precum si prima carte franceza a lui Emil Cioran. Paul Celan primeste in 1958 Premiul Literar al Orasului Bremen, iar in 1960 i se decerneaza Premiul Georg Büchner. Bolnav, se sinucide in 1970.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.4479 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.