Progresul economic al Romaniei. Serii statistice seculare 1860-2010. Volumul I. Agricultura - Victor Axenciuc

DESCRIERE
Invitatia pe care mi-a adresat-o Victor Axenciuc de a prefata noua sa realizare editoriala m-a bucurat mult, fiind vorba de un Coleg care de peste sase decenii m-a impresionat atat profesional – prin pasiunea si imensa munca investita in cercetarea istoriei economice a Romaniei –, dar si uman – prin pilduitoarea sa onestitate, ca si altruismul dovedit fata de toti cei ce i-au solicitat sprijinul.
Aceasta invitatie m-a si onorat, intrucat am certitudinea ca prezenta lucrare va ramane la un loc de cinste in istoriografia noastra. „Progresul economic al Romaniei in serii statistice seculare – 1860-2010” incununeaza un intreg serial de monografii pregatitoare: „Venitul national al Romaniei 1860-1938” (manuscris, Biblioteca Institutului de Economie Nationala), „Produsul intern brut 1862-2000” (doua volume, Editura Economica, 2012), „Evolutia economica a Romaniei. Cercetari statistico-istorice, 1859-1947” (trei volume, Editura Academiei Romane, 1992, 1996, 2000).
Actuala versiune este conceputa in patru parti:
I. Agricultura, care – in afara domeniului in cauza – contine o ampla caracterizare a proceselor demografice (dimensiunea populatiei, spatiul de locuire in mediul rural si cel urban, sporul natural, durata medie a vietii, structura profesionala etc.);
II. Industria si constructiile;
III. Serviciile;
IV. Economia Romaniei in comparatii Europene.
Prezenta introducere, plasata la primul volum al proiectului Progresul economic al Romaniei. Serii statistice seculare 1860-2010, ingaduie o scurta expunere a procesului de elaborare a lucrarii in ansamblu, a importantei demersului, a scopului urmarit, a componentelor metodologice-istorice comune celor patru volume.
Constituirea pe termen secular a seriilor retrospective de indicatori statistici ai economiei Romaniei, precum si calcularea pe baza lor, in acelasi plan istoric, a agregatelor macroeconomice – Produs intern brut – venit national – se inscrie in preocuparile si orientarile cele mai noi ale stiintei economice mondiale; dovada o face numarul mare de cercetari retrospective, in cele mai multe tari, de constituire, reconstituire de serii statistice chiar inapoi pana in secolele al XV-lea – al XVI-lea.
In acest sens amintim unele opere care s-au impus opiniei stiintifice mondiale: European Historical Statistics 1750-1970, B. R. Mitchell, publicata in 1975, urmata de mai multe editii; cele 34 carti si studii ale lui A. Maddison – OECD – de inscriere a indicatorilor economico-sociali, intre secolul al XVI-lea si al XX-lea, din peste 100 de tari din toate continentele; intre ultimele sale lucrari amintite cea din anul 2006, The World Economy, vol. I A Millenial Prospectiv si vol. II Historical Statistics; de asemeni volumul lui Raymond W. Goldsmith, Comparativ National Balance Sheets. A Study of Twenty Countries, 1688-1978, publicat in anul 1985 s. a.
Activitatea de cercetare a fost demarata acum cinci decenii in scopul constituirii bazei informationale pentru tema Venitul national al Romaniei 1860-1938, predecesoarea lucrarii noastre, Produsul intern brut al Romaniei, 1862-2000, vol. I si II, publicata in anul 2012.
Sursele statistice romanesti, indeosebi pentru a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sunt rare, incomplete, fara continuitate”.
RECENZII