Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani - Marian Voicu

Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani - Marian Voicu
-12%
Preț: 43,91 lei
49,90 lei (-12%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 26 Feb. 2020
ISBN: 9789735054885
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: 1, ilustrata
Pagini: 512
Format: 13x20 cm
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Pentru cei mai multi dintre romani, Tezaurul inseamna aurul Bancii Nationale a Romaniei. Si totusi, acesta reprezenta mai putin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate in Rusia in 1916 si 1917. Romanii au expediat atunci tezaurele Bancii Nationale si ale Casei de Depuneri si Consemnatiuni, ale bancilor private si ale institutiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de arta din muzee si colectiile private, odoarele manastiresti, colectiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, cartile rare, in fine, tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea natiunii romane, incepand cu secolul al XVI-lea.
Incercati sa ii povestiti unui rus rezonabil, fara sa va infierbantati, istoria Tezaurului romanesc. Veti trece, exasperati, de la problema simpla a unei datorii neplatite, creanta transmisa din generatie in generatie, pana la Basarabia, razboiul de pe Frontul de Est, instalarea comunismului in Romania sau scutul de la Deveselu. Pentru noi, chestiunea Tezaurului este simpla: le-am dat rusilor toata avutia noastra, spre pastrare, cu acte in regula. De 100 de ani le-o cerem inapoi. Pentru romani, rezolvarea problemei Tezaurului ar duce la imbunatatirea relatiei bilaterale. Pentru rusi, imbunatatirea relatiilor bilaterale ar duce la rezolvarea problemei Tezaurului. Iata o situatie fara iesire.

MARIAN VOICU lucreaza de peste 20 de ani in televiziune si radio, ca moderator si producator. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunitatile romanesti – de la istroromani si aromani pana la romanii de peste Bug si cei din Federatia Rusa. Este primul jurnalist roman care a filmat in Sudan, Uganda si Siberia. Intre 2008 si 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio Romania Chisinau, post lansat in 2011. A primit mai multe premii nationale si internationale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociatiei Corespondentilor ONU (2015), pentru documentarul Exodul: O tragedie siriana. A fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios“ in grad de cavaler. Printre cele mai recente filme documentare se numara Torna, torna, fratre! Istoria aromanilor spusa de ei insisi (2015), Tezaurul Romaniei de la Moscova: Inventarul unei istorii de o suta de ani (2013), Serbia dupa razboi: In cautarea adevarului (2009). In 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul Tezaurul Romaniei de la Moscova: Inventarul unei istorii de o suta de ani, iar in 2018 Matrioska mincinosilor: Fake news, manipulare, populism.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.088 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.