Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Zorii comunismului in Romania. Stefan Foris, un destin neterminat - Cristina Diac

Zorii comunismului in Romania. Stefan Foris, un destin neterminat - Cristina Diac
-10%
Preț: 37,80 lei
42,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786065372474
Anul publicării: 2014
Pagini: 368
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Ne aflam in fata unei lucrari care ar merita sa devina un etalon, o unitate de masura. Cristina Diac, unul dintre cei mai promitatori cercetatori ai istoriei recente, excelenta si pasionata specialista, dar, in acelasi timp, un istoric pe care il putem aseza printre fruntasii generatiei ei, a realizat aceasta minutioasa analiza, urmarind existenta unui partid in acea vreme minuscul, dar care avea sa ajunga, timp de o jumatate de veac, sa stapaneasca si sa exploateze tara, in circumstantele internationale generate de ultimii ani ai celui de al Doilea Razboi Mondial.
acad. Dan Berindei

Volumul de fata urmareste cronologic Partidul Comunist din Romania, atat in relatie cu principalele momente politico‐diplomatice ale anilor 1940‐1944, din plan intern si extern, cat si cu propria lui dinamica interna. Am incercat sa alternez insertia partidului in tabloul mare al istoriei Romaniei, aflate la un moment de rascruce, cu detalii de „mica istorie” personala, ocultate de istoria oficiala scrisa inainte de 1989. Am tratat efectele cedarilor teritoriale din vara lui 1940 asupra P. C. d. R., dar si pozitia partidului fata de pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei, nord‐vestului Transilvaniei; desemnarea lui Stefan Foris in functia de secretar general al P. C. d. R.; pozitia gruparii comuniste fata de statul national‐legionar, efectele guvernarii extremei drepte asupra partidului, situatia acestuia in zilele rebeliunii; pozitia politica fata de dictatura militara a lui Ion Antonescu; „cutremurul” intern prilejuit de arestarea membrilor Secretariatului, in aprilie 1941, care a echivalat cu „decapitarea” conducerii oficiale; reactia P. C. d. R. fata de intrarea Romaniei in razboiul antisovietic – in plan teoretic si practic; obiectivele partidului dupa iunie 1941 si pasii intreprinsi pentru atingerea acestora, cu accent pe negocierile purtate cu partidele istorice, in vederea extragerii Romaniei din razboiul purtat pe teritoriul Uniunii Sovietice; reactia partidului la desfiintarea formala a Internationalei Comuniste, in mai 1943.
Cristina Diac

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.060 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.