Fie ca preferi sa citesti carti beletristica sau carti de nonfictiune, lectura te ajuta sa descoperi lumi si universuri noi, sa te intelegi mai bine si, de ce nu, sa te relaxezi. Si pentru ca e atat de importanta in viata noastra, cartea are ziua ei speciala in care o sarbatorim – in fiecare an, pe 23 aprilie.

 

Ideea marcarii unei astfel de ocazii a aparut pentru prima data in Spania, unde, pe 23 aprilie este sarbatorit San Jordi si are loc Festivalul Trandafirilor. Aceasta manifestare combina cultura si romantismul, celebrand atat Ziua Cartii, cat si Ziua Indragostitilor.

 

Imbinand pasiunea pentru frumos cu iubirea pentru carti, spaniolii si-au inventat cea mai romantica zi din an, in care, conform traditiei, inca din Evul Mediu, cuplurile fac schimb de cadouri: barbatii primesc o carte si femeile primesc un trandafir rosu. Dar lucrurile au evoluat. In prezent, atat barbatii, cat si femeile pot primi carti si trandafiri in Dia de San Jordi.

 

Cu toate acestea, cartea ramane protagonista zilei, iar in onoarea ei, incepand cu anul 1996, data de 23 aprilie a fost declarata oficial de catre UNESCO drept Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor. In plus, 23 aprilie are si o semnificatie simbolica pentru literatura universala deoarece marcheaza trecerea in nefiinta a doi mari scriitori: Miguel de Cervantes si William Shakespeare.

 

Astfel, aceasta zi este dedicata oamenilor de litere si scriitorilor din intreaga lume care au adus o contributie extraordinara la imbogatirea spiritualitatii si culturii universale. Totodata, Ziua Cartii promoveaza cititul, publicarea de carti si drepturile de autor.

 

Cu aceasta ocazie, in aproape toate tarile de pe mapamond au loc evenimente ce omagiaza cartile, autorii, librariile, editorii, bibliotecarii si, bineinteles, lectura si cititorii. Acum sunt organizate lecturi publice, expozitii de carte, dezbateri, donatii de carte si multe alte manifestari culturale menite sa incurajeze lectura.

 

De asemenea, in fiecare an, UNESCO si organizatiile internationale care reprezinta cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librarii si biblioteci — selecteaza „Capital World Book” pentru o perioada de un an. In 2019, capitala cartii a fost desemnata Sharjah, capitala emiratului omonim din componenta Emiratelor Arabe Unite.

 

De-a lungul timpului, titulatura de "Capital World Book" a fost detinuta de urmatoarele orase: Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wroclaw (2016), Conakry (2017) si Atena (2018).

 

Si pentru ca lectura si cartea nu pot fi inchipuite in afara bibliotecilor, incepand cu anul 2005, pe 23 aprilie, in Romania se sarbatoreste concomitent atat Ziua Cartii, cat si Ziua Bibliotecarului. Astfel, in aceasta zi, toti bibliotecarii din Romania isi sarbatoresc ziua profesiei.

 

Sarbatoreste si tu aceasta zi speciala daruind o carte unei persoane dragi care stii ca iubeste sa citeasca. Sunt o multime de carti din care poti alege si nici nu trebuie sa pierzi prea mult timp cu asta. Tot ce ai de facut este sa intri intr-o librarie online si sa comanzi titlul dorit. Nu uita sa mentionezi cand o daruiesti ca astazi este Ziua Internationala a Cartii!