Dragobetele este o sărbătoare de origine dacică celebrată de români pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine's Day (ziua Sfântului Valentin).

Această sărbătoare are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.


Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se îmbrăcau în haine curate, de sărbătoare și porneau  spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

 

Pentru că luna asta e luna iubirii pentru cei mai mulți dintre noi – și cel mai adesea iubirea este demonstrată prin cadouri, astăzi vom prezenta o listă cu cărți de făcut cadou de Dragobete:

 

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Laleaua Neagră - Alexandre Dumas

Doamna Bovary - Gustave Flaubert

Roșu și negru -  Stendhal

Jane Eyre - Charlotte Bronte

Maitreyi - Mircea Eliade

La răscruce de vânturi - Emily Bronte

Mândrie și prejudecată - Jane Austen

Rațiune și simțire - Jane Austen

Romeo și Julieta - William Shakespeare

 

Titlurile prezentate le puteți comanda pe www. librariadelfin. ro

 

00-romeo.jpg   0-rascruce.jpg   anna.jpg