A citi inainte de culcare e una dintre plăcerile multora dintre noi și o cale de a ne relaxa înainte de a adormi. Dar oamenii de știință avertizează că noile tehnologii ce permit citirea cărților în format electronic ne pot perturba somnul.
În cadrul unui studiu din SUA cu durata de 2 săptămâni, 12 participanți au citit cărți electronice în fiecare seară, timp de 4 ore înainte de culcare. Experimentul a fost apoi repetat cu cărți tipărite.
Cercetătorii au constatat că, atunci când citiseră cărti în format electronic, participanții erau mai puțin somnoroși seara și aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi. Ceasul lor intern era decalat și aceste persoane erau, în dimineața următoare, mai puțin alerte decât cele care citiseră cărți tipărite.
Oamenii de știință spun că sunt necesare studii aprofundate care să documenteze efectele dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului și asupra ritmului natural al organismului; acest lucru este cu atât mai important cu cât aceste dispozitive sunt folosite de tot mai mulți copii și adolescenți, iar perturbarea somnului acestora poate avea, pe termen lung, consecințe serioase asupra sănătății.
Recomandarea lor? Să citim cărți tipărite.
            cartile_electronice.jpg  carti-shutterstock.jpg