Cartea sau filmul? O întrebare pentru toate poveștile ce au ajuns pe marile ecrane. Pentru toate acele rânduri care s-au transformat în scene și pentru acele personaje care au prins glas.

Cei care citesc cunosc sentimentul care apare la finalul unei cărți, când deja și-au creat propria poveste, propriile personaje și decoruri, exact așa cum și le-ar fi dorit ei să arate. Însă, asta până apare filmul și schimbă toate acestea. Atunci apare dezamăgirea... sau nu. Și din contră, oamenii sunt mulțumiți de modul în care personajele lor favorite au fost transpuse în film.

 
 
 
 

Fie că vorbim de povești de dragoste, de drame sau povești SF, toate crează așteptări atunci când vine vorba de transpunerea lor pe marile ecrane.

Noi vă recomandăm 5 cărți pe care trebuie să le citiți înainte de a vedea filmele. Asta dacă deja nu le-ați văzut!

”Simon si planul Homo Sapiens” carte scrisă de Becky Albertalli în care Simon Spier, un adolescent in vârstă de șaisprezece ani, gay nedeclarat, preferă să-și păstreze dramele pentru musicalul de la școală. însă când un e-mail ajunge în mâinile cui nu trebuie, secretul său e pe cale de a fi aruncat în lumina reflectoarelor. Acum, Simon e de fapt șantajat: dacă nu o face pe pețitorul pentru măscăriciul clasei, Martin, orientarea lui sexuală va fi cunoscută de toată lumea.

Filmul va apărea în 2018 și va avea în rolul principal actori precum Katherine Langford și Nick Robinson.

”Unde ai disparut, Bernadette?” - Maria Semple. Cartea prezentată într-un articol anterior, spune povestea unei mame care decide să dispară pentru a uita de problemele cotidiene. Aceasta este căutată de fiica acesteia care face tot posibilul să o găsească. Catte Blachette va fi în rolul principal în ecranizarea poveștii.
 
”Cincizeci de umbre intunecate. Volumul II din trilogia Fifty Shades”  cartea ce face parte din cea mai citită trilogia a anilor 2000. Acest volum reprezintă a doua parte din povestea celebră, de dragoste, dintre Ana și Christian. Filmul fiind deja în cinema. Dacă nu l-ai văzut deja, încearcă să citești cartea întâi.
 
”Daca as ramane”, Gayle Forman, carte ce prezintă povestea Miei, o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi. însă într-o dimineaţă cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică şi dureroasă. Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. Filmul îî are în rolurile principale pe Grace Moretz și Jamey Blackley.
 
”Eu sunt Malala- Tanara care a luptat pentru educatie si a schimbat lumea.”- Malala Yousafzai. Malala Yousafzai avea doar zece ani cand talibanii au pus stapanire pe regiunea Swat. Acestia spuneau ca muzica este un pacat, femeilor le interziceau sa mearga singure pe strada si fetelor sa mearga la scoala. Desi a crescut intr-o zona a Pakistanului stapanita de infricosatoarea umbra a terorismului, Malala a invatat de mica sa aiba curajul sa vorbeasca in numele convingerilor sale. Atât cartea cât și documentarul prezintă povestea într-o manieră profundă.
 
Aceste cărți reprezintă o parte din impresionanta colecție de cărți ale căror povești au fost sau vor fi ecranizate. Suntem curioși, tu ce preferi? Cartea sau filmul?