Se apropie 8 martie, moment in care va trebuie sa te ridici la inaltimea asteptarilor si sa demonstrezi femeilor din viata ta cat sunt de importante pentru tine. E adevarat ca asta nu a fost niciodata o misiune usoara. Totusi, inainte sa iti pui bugetul la bataie si sa te arunci in goana dupa cadouri costisitoare si pe langa subiect, asculta-ne doua secunde!

Intelegem ca esti incurajat sa crezi ca sunt innebunite dupa cosmetice si bijuterii, dar te-ai gandit ca s-ar putea sa aprecieze mai mult o carte potrivita, insotita de un mesaj inspirat? Fara prea multe cheltuieli, fandoseli sau supozitii, un cadou care sa ii spuna ca ii admiri la fel de mult intelectul, pe cat de mult ii apreciezi frumusetea si caldura. Mai jos am adunat cateva titluri reprezentative – de la romane de dragoste, la memorii si carti de dezvoltare personala –, printre care sigur vei gasi ceva pe placul celei pe care vrei sa o incanti.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

1. Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete – Mihaela Noroc

Poate una dintre cele mai potrivite carti de facut cadou de Ziua femeii, ”Atlasul frumusetii” al Mihaelei Noroc este o oda inchinata sexului frumos. Aceasta colectie impresionanta de portrete si povesti e o pledoarie pentru demnitate, diversitate, autenticitate si, mai ales, pentru puterea de a accepta si descoperi frumusetea din noi si din ceilalti.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

2. Povestea mea – Michelle Obama

In memoriile ei, Michelle Obama ii invita pe cititori in lumea sa, facand o cronica a experientelor care au format-o. Plina de caldura, de intelepciune si de revelatii, ”Povestea mea” este cadoul perfect pentru o femeie plina de caracter, care, asa ca autoarea sa, sfideaza necontenit asteptarile.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

3. Eu, si totusi alta – Jojo Moyes (Seria Blue Moon)

Dupa bestsellerurile ”Inainte sa te cunosc” si ”Dupa ce te-am pierdut”, Jojo Moyes se intoarce cu un nou roman de succes, ”Eu, si totusi alta”. Cartea continua povestea Louisei Clark, acest personaj memorabil care va ramane multa vreme in sufletele cititorilor, fiind un exemplu de tarie interioara si perseverenta. Recomandata firilor asumate care stiu ca romantismul nu inseamna sentimentalism exagerat, ci o reintoarcere la tine insuti, cartea lui Moyes este o lectie de curaj si optimism.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

4. Cele trei fiice ale Evei – Elif Shafak

Shafak reuseste sa vorbeasca intr-o singura carte si despre dragoste, si despre terorism, si despre credinta, dar si despre indoiala, prin intermediul a trei femei: Mona, Shirin si Peri. Puse sa locuiasca impreuna, ele dau expresie framantarilor pe care orice om le are, la un moment dat, in legatura cu religia. Convietuirea lor nu este deloc usoara, mai ales ca perioada Oxford cuprinde anii 2000-2001, cand atacurile teroriste revendicate de gruparile islamiste au zdruncinat lumea din temelii.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

5. Fiica negustorului de matase – Dinah Jefferies

Roman de atmosfera, ”Fiica negustorului de matase” spune povestea spectaculoasa a unei supravietuiri, a unei mosteniri si a unei iubiri, in timpul celor mai zbuciumati ani ai Indochinei. Perfect pentru weekend-urile ploioase in care nu ai nimic de facut, romanul lui Jefferies te va purta printr-o lume zguduita de tragedii personale si colective, coruptie si tradare.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

6. Ce ne spunem cand nu ne vorbim – Chris Simion

”Ce ne spunem cand nu ne vorbim” este una dintre cele mai vandute carti din literatura romana contemporana, apreciata pentru faptul ca integreaza cugetari incarcate de substrat filozofic cu trimiteri la viata, moarte si, bineinteles, iubire.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

7. Lumina unui nou inceput – Agnes Martin-Lugand

De la autoarea romanului-fenomen ”Oamenii fericiti citesc si beau cafea” vine si urmatoarea noastra propunere – ”Lumina unui nou inceput” –, un roman impresionant despre alegerile care ne pun in situatii paradoxale si despre puterea vindecatoare a introspectiei. Astfel, romanul se transforma intr-o invitatie calduroasa la descoperirea de sine.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

8. Privind inauntru – Petronela Rotar

Petronela Rotar apeleaza la scris pentru a se vindeca de traumele pe care le-a acumulat din copilaria lipsita de iubire, in care a fost umilita verbal si lovita, si pana cand a ramas vaduva cu un copil, apoi mama singura cu doi copii, pe care a trebuit sa-i creasca fara sprijinul financiar sau afectiv al cuiva. Rezumata doar in aceste cuvinte, povestea suna cunoscut, fiind cea a multor femei din societatea noastra. O declaratie de putere si curaj, zbucium, dar si victorie.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

9. Ikigai. Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita – Francesc Miralles, Hector Garcia (Kirai)

Ikigai este un concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», si pare sa explice longevitatea surprinzatoare a japonezilor. Cultivarea prieteniilor, alimentatia moderata, odihna adecvata si miscarea sunt cele mai importante elemente, insa in centru ramane bucuria de a trai. Mai mult decat o insiruire de tehnici si sfaturi, cartea incearca sa ne faca sa incetinim ritmul alert pentru a descoperi cu adevarat placerea de a trai.

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete

10. Schimband gandirea, iti schimbi viata – Brian Tracy

”Schimband gandirea, iti schimbi viata” prezinta un sistem clar si concis menit sa va dezvaluie structura mentala necesara pentru a avea succesul dorit pe fiecare plan al vietii. O carte foarte potrivita firilor pragmatice, care isi doresc mereu sa stie mai mult, sa se cunoasca mai bine si sa se dezvolte personal si profesional.