In fiecare an, în data de 3 martie este celebrată Ziua Mondială a Scriitorilor”. Poeți, eseiști, nuveliști, dramaturgi, critici literari, istorici și jurnaliști de pretutindeni sunt amintiți și apreciați pentru rolul în dezvoltarea literaturii și a culturii la nivel mondial.

 

„Ziua Mondială a Scriitorilor” a fost adoptată in 1986, cu ocazia celui de-al 480-lea Congres Internațional PEN Club, la Inițiativa Organizației Internaționale a Scriitorilor. Instituția militează pentru supraviețuirea literaturii, drepturile scriitorilor și pentru libertatea cuvântului.

 

PEN Club a luat ființă în anul 1921, în Londra. Primul președinte a fost celebrul romancier John Galsworthy, iar printre membrii organizației s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw și H. G. Wells.

 

Principiile organizaţiei pornesc de la elementul fundamental potrivit căruia „Literatura nu cunoaște frontiere și trebuie să rămână o monedă curentă între oameni, în ciuda framantărilor politice internaționale”.

 

PEN Romania a apărut în anul 1923, la inițiativa unor personalități literare precum Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Mircea Eliade, Octavian Goga și mulți alții.

 

„Scrie ca sa nu pierzi florile gândului tău, pe care, altfel, le ia vântul!” - Nicolae Iorga

 

                                         writers-1.jpg