Expozitia lui Brumarel
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210
Fisura privirii - Gheorghe Vidican
20,75 lei
PRP: 25,00 lei (-17%)

Fisura privirii - Gheorghe Vidican

PRP: 25,00 lei (-17%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 20,75 lei
Diferență: 4,25 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Vineri, 18 Oct. 2024
ISBN: 9786067971545
Anul publicării: 2017
Pagini: 116
Categoria: Poezie

DESCRIERE

Biologic, prin stil, comportament si gusturi literare, Gheorghe Vidican e un postmodernist. Unul atipic, insa, care preia cum grano salis gesticulatia plina de spectaculozitate a congenerilor sai. In propria creatie, Vidican ramane un nostalgic al modernismului calm, de tip Ion Pillat, al patetismului blagian si-al sinceritatii de prima instanta a expresionismului interbelic. Gheorghe Vidican nu se fereste de confesiunea directa, nemediata, la limita brutalitatii, dar nici nu-si refuza deliciile cochetarii cu sentimentalismul ironic. E o formula pe care a imbratisat-o inca de la primul volum. Purtand aceasta masca, a invins modele si a triumfat asupra contextelor. Masca Vidican confera stabilitate si dinamism unei voci lirice ingrosate cu sistem si delicata cu metoda. (Mircea Mihaies)
* * *
Gheorghe Vidican s-a nascut la 27 iulie 1953 in satul Petid, com. Cociuba-Mare, judetul Bihor, al carui cetatean de onoare este din anul 2013. Absolvent al Facultatii de Inginerie Manageriala si Tehnologica a Universitatii din Oradea si al masterului Managementul si Ingineria Afacerilor. A debutat in anul 1968 in culegerea de versuri a elevilor bihoreni Mladite bihorene aparuta sub indrumarea poetului Alexandru Andritoiu, debut consacrat prin aparitia in revista Familia in anul 1972. A publicat poezie si interviuri in majoritatea revistelor de cultura din tara. A debutat in volum cu Singuratatea candelabrului (Editura Cogito, Oradea, 1994).
Au urmat: Utopia nisipului (Biblioteca revistei „Familia”, Oradea, 2003) – Premiul Festivalului International de Poezie de la Sighetul Marmatiei, 2003; Sarbatori vulnerabile (Biblioteca revistei „Familia”, Oradea, 2003); Rigorile cercului (Editura Axa, Botosani, 2004); Tratatul de liniste (Editura Brumar, Timisoara, 2006) – Premiul de excelenta pentru literatura al Consiliului Local al municipiului Oradea; Mansarda cu vitralii (Editura Brumar, Timisoara, 2008); Genunchii Tamisei (Editura Brumar, Timisoara, 2010); editie in Braille a volumului Tratatul de liniste (Bucuresti, 2010, Asociatia Nevazatorilor din Romania); Fluturi in transee (Editura Brumar, Timisoara, 2011); aspru sangele meu (Editura Brumar, Timisoara, 2012) – Premiul „Balcanica” pentru poezie al Directiei pentru cultura Braila, 2014; Forma obeza a fosnetului (Editura TIPOMOLDOVA, Iasi, 2013); Maltratatul de liniste (Editura Brumar, Timisoara, 2013); Dimineata din pumni (Editura Aureo, Oradea, 2014) – nominalizata la premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie pentru anul 2014; Ochi haituiti de tradare (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2015) – premiul special „Gheorghe Ardeleanu” al Festivalului International de creatie literara pentru nevazatori „Pasii profetului”, mai 2016; 3D (CFR Edizioni, Italia, 2015) antologie de autor romano-italiana, 2003-2013 – premiul I la Festivalul International de poezie „Don Luigi di Liegro”, Roma, Italia, aprilie 2016; locul IV la Festivalul International de Poezie Morlupo citadella Poesia 2016, Roma, Italia, decembrie 2016, sectiunea A – traducere din literatura europeana in limba italiana, traducatoare: TATIANA CIOBANU, ELENA TODIRAS, ANNAMARIA FERRAMOSCA, GABRIELA MOLCSAN; premiul special pentru promovarea literaturii romane in spatiul italian la editia a XXI-a la „Zilele Revistei Convorbiri Literare”, Iasi, 22-25. 04. 2017; Incendiul din oglinda (Editura Aureo, Oradea, 2015); Urma lui Ulysses (Editura Junimea, Iasi, 2016); Pivnita din horn (Editura Charmides, Bistrita, 2017).
Este prezent in antologiile de versuri: Vise intr-o liniste sumeriana (traducere in limba franceza); Corabia cu poeti (traducere in limba maghiara); Balcanica VII si Balcanica VIII – antologii ale Festivalului International al poetilor din Balcani, Braila 2013-2014.
In februarie 2010, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National ii acorda Diploma de excelenta pentru creatii literare remarcabile.
In anul 2013, cu prilejul implinirii varstei de 60 de ani, Consiliul Local al municipiului Oradea ii acorda o Diploma de excelenta, iar prestigioasa revista de cultura Convorbiri literare ii acorda premiul pentru poezie la „Zilele Revistei Convorbiri literare” – editia 2014.
Lucreaza ca referent cultural la Asociatia Nevazatorilor Bihor-Salaj. Este initiatorul Festivalului International de Creatie Literara pentru Nevazatori „Pasii profetului”, ajuns la a XXV-a editie. A ingrijit editia I si editia a II-a a antologiei festivalului „Ochiul de litere”, precum si volumele poetilor nevazatori Moise Ciorba – Descantec pentru trandafiri albastri – si Nicu Moraru – Ispite, vindecari, lumini.
Din 2007 este redactor-sef adjunct al revistei de cultura Caietele Oradiei.
Revistele literare din tara au gazduit cronici literare la volumele sale semnate de importanti critici literari, cum ar fi: Lucian Alecsa, Paul Aretzu, Al. Bodog, Al. Cistelecan, Ioana Cistelecan, Cristina Cheveresan, Imelda Chinta, Theodor Codreanu, Traian T. Cosovei, Dan Cristea, Georgeta Draghici, Ioan Holban, Cristian Livescu, Mircea Mihaies, Ioan Moldovan, Flavius Paraschiv, Irina Petras, Dana Sala, Lucian Scurtu, Ion Simut, Al. Sfarlea, Robert Serban, Mihai Vieru s. a.
Gheorghe Vidican este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Timisoara.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.2717 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.