Clubul cartilor
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Ganduri despre Bine si Rau - Sfantul Nicolae Velimirovici

Preț: 18,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786068195889
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 208
Categoria: Religie

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Gandurile adunate intre copertile acestei carti ne imbratiseaza cu o gingasa familiaritate: pentru crestini, ele par sa vina nemijlocit din intelepciunea Cartii Ecclisiastului, din Pildele lui Solomon, din Psalmi, din pildele Evangheliei, din Pateric si din capetele Filocaliei; chiar si necrestinii vor putea regasi aici caldura de „acasa,” in masura in care au cautat vreo mangaiere in scrierile vechilor intelepti ai Antichitatii. Aceasta culegere de ganduri nu cauta sa fie, asa cum s’ar putea crede la prima vedere, o incercare de definire sau de clasificare a binelui si a raului; este vorba aici despre toate cele ale omului – de la poezie la seceris, de la theologie la economie. Este o carte unde gasim ganduri despre toate, insa nu toate felurile de ganduri; gasim doar acele ganduri „plimbate prin cer,” asa cum ne indeamna Sfantul Nicolae Velimirovici sa facem si noi.

Nicolae Velimirovici s’a nascut in satucul Lelici, din Serbia apuseana, la 5 Ianuarie 1880. A urmat cursurile Seminarului Sfantul Sava din Belgrad, absolvind in 1905. A obtinut o bursa de doctorat la Universitatea din Berna (1908), publicandu-si teza in limba germana, in 1910; doctoratul in filosofie a fost pregatit la Oxford si sustinut la Geneva, in franceza, pe tema „Filosofia lui Berkeley,” in 1909. La sfarsitul anului 1909 a fost tuns in monahism. in 1919, Arhimandritul Nicolae a fost hirotonit episcop al Jicei. in Aprilie 1915, in timpul Primului Razboi Mondial, a fost trimis de catre guvernul Serbiei in Anglia si America, unde a sustinut numeroase cuvantari, luptand pentru unitatea sarbilor si a popoarelor Slave de miazazi. La inceputul lui 1919 se intoarce in Serbia, iar in 1920 este numit episcop al Ohridei. in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, Episcopul Nicolae este arestat de catre Gestapo pe cand se afla in Manastirea Jicea, fiind apoi inchis in Manastirea Liubostinia. Mai tarziu a fost transferat in Manastirea Voilovita (langa Pancevo), unde a stat inchis impreuna cu Patriarhul sarb Gavriil (Dozici), pana la sfarsitul lui 1944. La 14 Decembrie 1944, a fost trimis in lagarul de la Dahau, impreuna cu Patriarhul Sarb Gavriil, unde a avut parte de un tratament deosebit de aspru. Dupa razboi imigreaza in Statele Unite ale Americii. Aici va incepe sa predea in cadrul catorva seminarii Crestine ortodoxe, precum Seminarul Ortodox Sarb Sfantul Sava din Libertyville, Illinois, Seminarul Theologic Ortodox Sfantul Tihon, din South Canaan, Pennsylvania si Seminarul Theologic Ortodox Sfantul Vladimir, din Crestwood, New York. A trecut la Domnul pe 18 Martie 1956. La 19 Mai 2003, Sfantul Sinod al episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe a hotarat, in unanimitate, trecerea Episcopului Nicolae (Velimirovici) al Ohridei si Jicei in sinaxarul sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Sfantul Ioan Maximovici, Arhiepiscopul Rus al San Francisco-ului, care a fost o vreme profesor la Seminarul Ortodox din Bitolia, spunea despre el ca este „un mare sfant, un Hrisostom al zilelor noastre, a carui insemnatate pentru Ortodoxia contemporana poate fi comparata doar cu cea a Mitropolitului Antonie (Hrapovitki)… Amandoi au fost dascali sobornicesti ai Bisericii Ortodoxe.”

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.4728 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.