Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956 - Alexandru Purcarus

In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956 - Alexandru Purcarus
-10%
Preț: 27,00 lei
30,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786065370135
Anul publicării: 2009
Pagini: 268
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Fiecare din noi avem o tiriuca de sovinism. Gheorghe Gheorghiu Dej
La douazeci de ani de la caderea comunismului in Europa, nu trebuie uitat ca acest miracol a fost anticipat de maghiari inca din 1956. Ca si romanii in 1989, ungurii si-au rascumparat libertatea cu sange si lacrimi. Revolutia ungara, fenomen in egala masura eroic si tragic, a pus sub semnul indoielii vitalitatea unui sistem care parea de neclintit, inaugurand procesul de erodare a sa. dr. Constantin Buse, istoric
 
La 23 octombrie 1956, o manifestatie a studentilor din Budapesta – amplificata spontan pana la nivelul unei demonstratii populare de proportii – a capatat, din cauza exceselor inutile ale Securitatii autohtone, caracterul unei revolte. Seismul era rezultatul acumularii unor tensiuni si frustrari enorme intr-o societate istovita si exasperata de experimentul comunist. In aceeasi noapte, interventia tancurilor sovietice, chemate de liderii maghiari pentru a restabili linistea, a radicalizat spiritele, revendicarile capatand un pronuntat accent national si antisovietic. Tavalugul revolutionar a obligat conducerea de la Budapesta sa accepte compromis dupa compromis. In numai treisprezece zile, in Ungaria s-a revenit la sistemul pluripartit, au fost asumate deciziile privind retragerea trupelor sovietice si iesirea tarii din Pactul de la Varsovia si a fost proclamata neutralitatea. La 4 noiembrie, sub privirile indiferente ale Occidentului, agresiunea trupelor Armatei Rosii a amanat, pentru aproape o jumatate de secol, visul de libertate al maghiarilor.
La 11 noiembrie 1992, Boris Eltan s-a referit, intr-un mesaj adresat Parlamentului de la Budapesta, la jertfa ungurilor. “Cred ca este profund simbolic faptul ca poporul maghiar a fost primul care s-a ridicat impotriva sclaviei. Revolta nationala nu a fost in van. A aratat ca nu doar indivizii, ci si natiunile intregi incepeau sa inteleaga ca nu poate exista un viitor fara eliberarea de sub dictatura comunista. Astazi ne plecam capetele in fata victimelor din 1956”, afirma primul presedinte democratic ales al Federatiei Ruse. Gestul sau era menit sa permita reconcilierea istorica bilaterala.
La randul sau, George W. Bush a laudat modelul maghiar, spunand ca Ungaria “reprezinta triumful libertatii asupra tiraniei”. El a comemorat, chiar in capitala Ungariei, la 22 iunie 2006, revolutia din 1956. Presedintele american a comparat insa neinspirat tentativa glorioasa a ungurilor de a inlatura regimul comunist cu eforturile irakienilor de a instaura democratia, subliniind – cu o ironie desigur neintentionata – ca acestia din urma trebuie sa arate aceeasi rabdare pe care maghiarii au avut-o dupa suprimarea revoltei.
In mod evident, Istoria nu se repeta aidoma, iar alaturarea realitatilor Razboiului Rece si a celor ale razboiului antiterorist nu este intotdeauna justificata sau fericita. Dincolo de aspiratia eterna a oamenilor si a popoarelor spre o viata libera si demna, in 1956 explozia maghiara a demonstrat ca un regim comunist poate fi rasturnat din interior, anticipand astfel transformarile miraculoase din 1989.
Alexandru Purcarus

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.073 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.