Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Mustata lui Dali si alte culori. Pictoroman - Lucian Dan Teodorovici, Felix Aftene

Mustata lui Dali si alte culori. Pictoroman - Lucian Dan Teodorovici, Felix Aftene
-5%
Preț: 65,55 lei
69,00 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 30 Oct. 2020
ISBN: 9789734682645
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 216
Format: 21x21
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Prefata de Bogdan Cretu

Proiect inedit in cultura romaneasca, pictoromanul da nastere unei lumi fictionale fabuloase, cele 16 picturi realizate de Felix Aftene generind 16 capitole ale unui roman scris de Lucian Dan Teodorovici. Pictura si literatura se potenteaza astfel reciproc in interiorul cartii, isi imprumuta una alteia idei, culori, personaje, iar temele mari se construiesc, pendulind intre comic si fantastic, in jurul protagonistului. In lumea acestuia, un pictor pentru care nimic nu-i imposibil, normalitatea functioneaza doar alaturi de canari vorbitori din Insulele Canare, furnici creatoare de arta, corbi atei, fluturi slab vazatori, spiridusi carora le plac zborurile cu baloane de sapun, sticleti matematicieni si atitea alte creaturi spectaculoase, ce pot fi vazute doar de cei care au ochi sa le vada.

„Mustata lui Dalí si alte culori este o carte splendida, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginind-o. Chiar imaginind-o dupa ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumusete aparte, care cauta sa reintregeasca unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atit de atomizate.” (Bogdan Cretu)


Felix Aftene, artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi, avind o activitate sustinuta pe scena nationala si internationala a artei contemporane. Practica sa artistica este extinsa pe varii medii – pictura, sculptura, pictura murala, noile media. In 1996 a absolvit ca sef de promotie Academia de Arte „George Enescu” din Iasi, sectia Pictura murala, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. In 2016 a obtinut doctoratul in domeniul Arte vizuale la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi cu o lucrare dedicata artelor vizuale contemporane. In 1997 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Din 2013 este presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Iasi. Din 1998 profeseaza ca scenograf la TVR Iasi. In perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania. In 1998 a cistigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi, cu lucrarea intitulata Babilon. In 2008 a realizat o alta lucrare importanta pentru comunitate, Capsula timpului, un monument din bronz, amplasat in fata Primariei Municipiului Iasi, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentara a orasului. In 2016 i s-a acordat Premiul National pentru Pictura al UAP din Romania. In 2019 a revenit in spatiul public cu un proiect intitulat Masa amintirilor. Amplasata in preajma vechii bucatarii de vara de linga bojdeuca lui Ion Creanga, lucrarea marcheaza trecerea a 100 de ani de la infiintarea primului muzeu literar din Romania. In 2020 a expus in centrul orasului natal, Vaslui, lucrarea Cronos, realizata in bronz. A primit peste 30 de premii si distinctii pentru activitatea artistica pe plan national si international. Este curator, coordonator si expozant in numeroase proiecte artistice de grup si personale in tara si in strainatate. In domeniul picturii este unul dintre cei mai importanti artisti contemporani din Romania, cu peste 30 de expozitii personale in spatii muzeale sau galerii de arta internationale. Lucrarile sale se gasesc in muzee si colectii private din tara si din strainatate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).

Lucian Dan Teodorovici s-a nascut pe 17 iunie 1975, la Radauti. Este scriitor, regizor de teatru si scenarist. Absolvent al Facultatii de Teatru (Regie - Artele spectacolului), din cadrul Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” din Iasi, si al programului masteral „Teorii si practici in artele vizuale” al Facultatii de Arte Vizuale si Design din cadrul aceleiasi universitati. Din 2017 este director al Muzeului National al Literaturii Romane Iasi si al Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT). In perioada 2002-2006, a fost redactor-sef al Editurii Polirom, unde a initiat, in 2004, colectia „Ego. Proza”, pe care o coordoneaza si in prezent. A pus in scena diverse spectacole de teatru, a realizat citeva scenarii ale unor filme de lungmetraj, scurtmetraj si de show TV. A debutat editorial in 1999, cu romanul Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi, Editura OuTopos, Iasi (reeditat la Editura Polirom in 2005). La Polirom a mai publicat: Circul nostru va prezinta: (roman, 2002, 2007); Atunci i-am ars doua palme (povestiri, 2004); Celelalte povesti de dragoste (roman, 2009, 2014); Matei Brunul (roman, 2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (dramaturgie, 2014); Cel care cheama ciinii (roman, 2017); Silvestru si Marele Dictator (carte pentru copii, 2020). A obtinut diverse nominalizari si premii literare in tara si in strainatate, printre care: nominalizare pe lista lunga a International Dublin Literary Award, 2020; Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, in cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural, 2012; Premiul National de Proza Ziarul de Iasi, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania, Bucuresti, 2012; Premiul „Cartea anului 2011”, oferit de revista Contrafort; Premiul literar „Augustin Fratila”, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999, acordat de Ministerul Culturii. Cartile sale au fost traduse si publicate de edituri importante din diverse tari, precum SUA, Anglia, Franta, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Macedonia.

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.079 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.