Agramat sau anagramat? Greșeli frecvente în comunicarea orală și scrisă
Limba este o realitate vie, dinamică şi schimbătoare, la fel cum sunt și cei care o vorbesc.
Limba este influenţată de capriciile vorbitorilor. Mai mult sau mai puţin atenţi, educaţi într-o măsură mai mică sau mai mare, îngrijiţi sau neglijenţi în exprimare, vorbitorii îşi pun amprenta asupra limbii, a oricărei limbi, nu numai a celei române.
Tu cum influenţezi limba pe care o vorbeşti?
Prezenta carte nu a fost concepută pentru a ţine locul vreunui dicţionar sau al vreunei gramatici. Este mai degrabă o invitaţie. Toţi facem greşeli, dar nu toţi suntem interesaţi de ele, de propriile noastre greşeli. Ne dorim să ne facem înţeleşi, însă trecem prea ușor peste preocuparea de a transmite într-un mod corect și clar mesajul nostru.
Invitaţia noastră este: alege una dintre situaţiile de mai jos, în care ai vrea să te afli!
1. Rugăminte: “Vreau nişte exemple de complemente care le pot face unei fete.”
Răspuns: “Doar fetele fraiere se uită la un incult.”
2. Întrebare: “Îmi spui şi mie care este pronumele tău?”
Răspuns: “Care-ţi place: tu, dumneavoastră, dumneata? Să nu mă suni, te caut eu! Pa!”
Bănuim că nu te-ai simți confortabil în niciuna dintre situațiile în care să primești vreun răspuns ca acelea de mai sus. Tocmai pentru a nu te afla vreodată într-o astfel de situaţie, te invităm să citești această carte.
Stângăciile în exprimare (orală sau scrisă) sunt nenumărate: un inventar complet al lor ar însemna volume întregi, cu multe pagini. Am selectat însă pe acelea pe care le întâlnim frecvent în jurul nostru: eternele pleonasme (a-și aduce aportul), confuzia paronimică (pronume și prenume), scrierea și pronunția greșită a unor cuvinte (așează, plaje, fi cuminte!, cealălaltă, optisprezece), nelipsitele forme greșite care (în loc de pe care), ca și (în încercarea de a evita cacofonii inexistente), am decât (când ar trebui să fie am doar) și așa mai departe.
Omul e supus greșelii, ceea ce nu înseamnă deloc că greșeala nu poate fi ea însăși supusă, corectată, evitată. Un lucru este dincolo de orice îndoială: de felul în care ne exprimăm depinde eticheta pe care cei din jurul nostru ne-o atribuie.
Comentarii