O carte cu adevarat impresionanta, care uimeste atat prin dimensiune cat si prin greutate, dateaza din anul 1735. Aceast atlas geografic a fost tiparit la Nuremberg, apartine Imperiului Romano-german si cuprinde zeci de harti.

Cartea cantareste peste 20 de kilograme si reprezinta una dintre cele mai importante piese ale sectiei patrimoniu ale Bibliotecii Judetene Mehedinti:"valoarea ei este inestimabila, nu poate fi calculata în niciun caz în bani. O pastram în conditii de maxima securitate. Coperta este extraordinara, este realizata din piele, iar hartile din cadrul acestui atlas sunt extraordinare, se vede o munca foarte mare în realizarea lor si cred ca însemnatatea sa nu este data de dimensiuni, ci de ceea ce contine”, spune Isabela Zamfir, bibliotecar.
 
În acest atlas gasim mentiuni si despre Insula Ada-Kaleh, insula cu turban înghitita de apele lacului de la Portile de Fier, dar si despre Orsova.
 
Este cea mai bogata colectie de biblioteca donata vreodata de un roman: peste 30. 000 de volume (carte si periodice), la care donatorul adaugase si o rarisima colectie de numismatica. Biblioteca lui Bibicescu a fost organizata în aripa de est a Palatului Cultural, curand s-a îmbogatit cu noi colectii, luandu-si totodata misiunea de a înfiinta o vasta retea de filiale. Astfel, Biblioteca I. G. Bibicescu a devenit prima institutie cadru din Romania acelor ani, prin cele 250 de filiale înfiintate în Mehedinti, Banat, Ardeal, Basarabia, Bucovina, pe Valea Timocului sarbesc, dar si în America, prin cele 20 de filiale pentru comunitatile romanesti din Cleveland.
 
În 1929, numarul cartilor trimise la filiale ajunsese la 124. 000 de volume. Astazi, Biblioteca I. G. Bibicescu din Drobeta Turnu Severin este organizata pe sectii, sali de lectura si filiale locale, cuprinzand aproape 300. 000 unitati de biblioteca.
 
 
 
credit foto: Corina Macavei
preluare foto din www. adevarul. ro