“Viaţa este prea scurtă pentru a citi cărţi proaste”, spunea celebrul Gerhart Hauptmann. De aceea, din rafturile de moşteniri literare îţi recomandăm o listă…de cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă.
 
Scris în exil, Mizerabilii este cel mai mare roman al lui Victor Hugo ce avea să devină unul dintre cele mai cunoscute romane ale secolului 19.
O adevărată frescă socială, Victor Hugo scrie un roman complex despre bine şi rău, lege şi dreptate, istorie şi religie, dar rezervă personajelor sale şi iubiri romantice.
Fost puşcăriaş, Jean Valjean caută să se îndrepte, încercând să îşi răscumpere greşelile prin fapte bune. Scriitorul va examina cu o extraordinară rigoare şi fineţe impactul social al acţiunilor acestuia.
 

Ideea suferinţei ca efect purificator şi şansa la mântuire sunt expuse într-un roman impresionant semnat de Dostoevski, considerat, pe drept cuvânt, unul dintre cele mai apreciate opere literare din toate timpurile.

Romanul spune drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea şi jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-şi rezolva problemele financiare, dar şi din dorinţa de a-şi demonstra lui însuşi că este îndreptăţit să o facă.

 

De o valoare incontestabilă, marile epopei antice ale poetului grec Homer sunt, la mai bine de 2500 de ani, sursă nesecată de inspiraţie pentru filme şi spectacole de teatru.

Războiul troian, asediul Troiei, povestite în Iliada, şi aventurile lui Ulise (regele Odiseu) în timp ce se întoarce în Itaca, relatate în Odiseea, creează cea mai frumoasă mitologie, în care sunt antrenate zeităţile Olimpului, dar şi muzele lui Homer, invocate de autor la începutul operei.

 

Acțiunea romanului, o tragedie, are loc la Paris: tânărul Armand Duval s-a îndrăgostit de curtezana Marguerite Gautier. Singurele flori acceptate de Marguerite sunt cameliile. La început dragostea tânărului Armand nu este împărtășită de Marguerite, dar cu timpul se va îndrăgosti și ea de Armand. Acesta îi cere să renunțe să mai primească clienți. Când tatăl lui Armand află de iubita fiului său, încearcă prin toate mijloacele să-i despartă pe cei doi îndrăgostiți. Văzând că fiul său nu acceptă sfaturile sale, tatăl lui Armand caută în taină să o convingă pe Marguerite că relația lor de dragoste nu are perspective de viitor, și încearcă s-o înduplece să nu distrugă cariera lui Armand. Marguerite acceptă cerințele lui Duval tatăl și se întoarce la viața de curtezană. Armand este indignat de hotărârea luată de Marguerite.

 

Între timp, sănătatea Margueritei, care suferea de tuberculoză, se înrăutățește. Pe patul de moarte, ea dezvăluie adevăratul motiv pentru care ea a devenit din nou curtezană, cu alte cuvinte ea îi spune lui Armand de vizita tatălui lui.

 

Romanul a fost inspirat de un episod din viața lui Alexandre Dumas fiul - dragostea lui pentru Marie Duplessis, o curtezană.

 

Titlurile prezentate sunt disponibile pe www. librariadelfin. ro.

 

       iliada-odiseea-eneida_herra.jpg   dama_cu_camelii_2013.jpg  12-crima-buna.jpg